Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Praktijk | Uitgave 4/2014

Pallium 4/2014

Palliatieve zorg en ALS

Voortschrijdend inzicht

Tijdschrift:
Pallium > Uitgave 4/2014
Auteur:
Piet van Leeuwen
Belangrijke opmerkingen
Piet van Leeuwen is specialist ouderengeneeskunde en hospicearts, verbonden aan het Johannes Hospitium Vleuten en het Johannes Hospitium De Ronde Venen. Ook is hij palliatief consulent in het St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht/Nieuwegein).
Dit artikel is een speciaal voor Pallium bewerkte versie van: ‘De (pre)terminale fase bij amyotrofische laterale sclerose’ door Piet W. van Leeuwen, Jan-Paul van den Berg, Nienke J.C. de Goeijen, Marian M. Martens en Mike J. Kampelmacher, verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2013; 157(48): A6295.
Wilt u reageren op dit artikel? Stuur uw reactie naar mieke.vandalen@bsl.nl.

Samenvatting

Ondanks de toegenomen bekendheid van het ziektebeeld amyotrofische laterale sclerose (ALS) zijn er bij dit ziektebeeld bepaalde aspecten die vaak onderbelicht blijven. In dit artikel wordt ingezoomd op deze aspecten: de wijze van overlijden en de kans op gedragsveranderingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Pallium

Pallium volgt de medische en verpleegkundige ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg. Daarbij is de praktijk de belangrijkste leidraad. Hoewel de ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen vooral betrekking hebben op de zorg voor stervenden, streeft de redactie ernaar een breder spectrum van palliatieve zorgverlening te beschrijven.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Pallium 4/2014 Naar de uitgave

Uit het land

Doodgewoon

Team in beeld

Centrum cabane