Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Beschouwing | Uitgave 10/2013

Huisarts en wetenschap 10/2013

Palliatieve zorg buiten kantooruren

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 10/2013
Auteur:
dr. Bart Schweitzer
Belangrijke opmerkingen
VUmc, afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam: dr. B.P.M. Schweitzer, huisarts-onderzoeker • Correspondentie: schweitz@tiscali.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Schweitzer B. Palliatieve zorg buiten kantooruren. Huisarts Wet 2013;56(10):502-5.
Huisartsen vinden het belangrijk dat ze op elk moment beschikbaar zijn voor patiënten die palliatieve zorg nodig hebben. In de praktijk dragen ze deze zorg buiten kantooruren toch vaak over aan een huisartsenpost. Dan moeten zij een overdracht schrijven, want continuïteit is erg belangrijk voor patiënten in de palliatieve fase. Huisartsen denken dat ze vaak zo’n overdracht schrijven en voldoende informatie geven, maar dat is niet zo. In slechts een kwart van de contacten met patiënten die palliatieve zorg nodig hebben buiten kantooruren, blijkt de waarnemer over een adequate overdracht te beschikken. Formalisering van de procedure met behulp van een overdrachtsformulier brengt maar weinig verbetering. De sleutel ligt waarschijnlijk in een tijdig besef bij de huisarts dat een patiënt inderdaad in de palliatieve fase is beland, zodat hij kan anticiperen op een eventuele overdracht. Een elektronisch patiëntendossier en feedback vanuit de huisartsenpost over individuele gevallen waarin de overdracht tekortschoot, kunnen daarbij helpen en de continuïteit verbeteren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2013

Huisarts en wetenschap 10/2013 Naar de uitgave