Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2016 | Praktijk | Uitgave 4/2016

Pallium 4/2016

Palliatieve zorg bij nierfalen

Eerste richtlijn Palliatieve zorg bij eindstadium nierfalen

Tijdschrift:
Pallium > Uitgave 4/2016
Auteurs:
Marjolijn van Buren, Alexander de Graeff, Marieke Gilsing
Belangrijke opmerkingen
Dr. M.(Marjolijn) van Buren is internist-nefroloog in het HagaZiekenhuis Den Haag en in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dr. A. (Alexander) de Graeff is internist- oncoloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Drs. M.G. (Marieke) Gilsing is adviseur palliatieve zorg bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Dit artikel schreven zij namens de multidisciplinaire richtlijnwerkgroep.
De richtlijnen voor de palliatieve zorg zijn te raadplegen op www.​pallialine.​nl. Samenvattingskaarten zijn te vinden in de IKNL-shop via www.​iknl.​nl.

Samenvatting

De symptoomlast van patiënten met eindstadium nierfalen is hoog en vergelijkbaar met die van veel patiënten met kanker. In deze patiëntengroep doen zich specifieke situaties voor bij behandelkeuzes en behandeling van symptomen die een richtlijn palliatieve zorg rechtvaardigen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Pallium

Pallium volgt de medische en verpleegkundige ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg. Daarbij is de praktijk de belangrijkste leidraad. Hoewel de ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen vooral betrekking hebben op de zorg voor stervenden, streeft de redactie ernaar een breder spectrum van palliatieve zorgverlening te beschrijven.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Pallium 4/2016 Naar de uitgave

e-pal

e-pal

Uit het land

Oost west