Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Artikelen | Uitgave 1/2014

Bijblijven 1/2014

Palliatieve terminale zorg in de thuissituatie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2014
Auteur:
Drs. Florien B. van Heest
Belangrijke opmerkingen
huisarts

Samenvatting

De meeste huisartsen vinden dat palliatieve zorg bij de huisartsgeneeskunde hoort. In verschillende levensfasen – met diverse tot de dood leidende ziekten – wordt het levenseinde op een andere manier beleefd door patiënt en zorgverlener. Dit beïnvloedt de problemen die in de palliatieve fase ontstaan. Als hoofdbehandelaar in deze fase kan de huisarts vaak medicatie staken. Regelmatig contact met patiënt en mantelzorg over wensen rond behandeling en levenseinde creëren een basis van vertrouwen. Symptoombehandeling staat voorop. Consultatie over symptomatologie of een complexe situatie kan de kwaliteit van zorg vergroten Het subcutaan toedienen van medicatie is een eenvoudige waardevolle behandelmethode. De stervensfase in de thuissituatie kan mede door de samenwerking met mantelzorg en thuiszorg voor de huisarts een bevredigend sluitstuk van een periode met intensieve begeleiding zijn. Reflectie door de zorgverleners op hoe het proces verlopen is, kan verbeterpunten opleveren.
Het doel van dit hoofdstuk is elementen te bespreken die van belang zijn voor de palliatieve fase en de terminale fase in de thuissituatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Bijblijven 1/2014 Naar de uitgave