Skip to main content
main-content
Top

17-02-2015 | Nieuws

Palladium allergie

Palladium is een metaal dat wordt gebruikt in legeringen voor tandheelkundige kronen en bruggen. J. Muris richt zich in zijn proefschrift op de mogelijke klinische en immunologische effecten van orale blootstelling aan dit metaal. Speciale aandacht is uitgegaan naar palladiumallergie en de diagnostiek ervan. De resultaten pleiten ervoor de toepassing van nikkel- en palladiumlegeringen in tandheelkundige restauraties te minimaliseren (promotie d.d. 23 jan. 2015/ACTA).

Een alternatief huidtestallergeen voor de diagnose van palladiumallergie wordt geïntroduceerd: (di)natriumtetrachloropalladaat (Na2PdCl4). Dit testallergeen bleek gevoeliger te zijn dan het gebruikelijke palladium(di)chloride (PdCl2). Door de toepassing van dit nieuwe testallergeen bleek palladiumsensibilisatie aanzienlijk vaker voor te komen dan gedacht, en was de prevalentie vergelijkbaar met die van nikkel (Europese multicenter studie [n = 1651]). Het gebruik van alleen PdCl2 in huidtesten wordt dan ook afgeraden, omdat palladiumsensibilisatie/allergie zodoende wordt onderschat door vals-negatieve testresultaten.

 

Ook laboratorium in vitro testen, hetzij op basis van Pd-geïnduceerde proliferatie of cytokine productie, deden het beter met het nieuwe testallergeen Na2PdCl4. Klinische allergie werd het beste weerspiegeld door type-2 cytokine (IL-5, IL-13) productie. Hoewel de huidtest het meest gevoelig is, kunnen in vitro testen nuttige aanvullende informatie geven, waardoor de diagnostiek van palladiumallergie verbeterd.

 

Verder werd aandacht besteed aan klachten in relatie tot sensibilisatie en blootstelling aan tandheelkundige legeringen. Wederzijdse sterke associaties werden gevonden tussen (i) de blootstelling aan (palladium-zilver en palladium-koper) kronen, (ii) overgevoeligheid voor zowel palladium als nikkel, (iii) de aanwezigheid van orale afwijkingen en klachten en (iv) een metaal allergische contact dermatitis.

 

Lokale symptomen, zoals niet-plaque-gerelateerde gingivitis gingen niet altijd samen met allergie, maar kon worden verklaard door de activering van het aangeboren immuunsysteem door metalen als nikkel en palladium. De resultaten van dit proefschrift pleiten ervoor de toepassing van nikkel- en palladiumlegeringen in tandheelkundige restauraties te minimaliseren.

 

Bron: ACTA

 

Meer lezen over palladium allergie in BSL Tandarts Totaal >>

 

Immunologische afwijkingen, hfst 2 uit Algemene ziekteleer voor tandartsen, C.G.M. Kallenberg;A. Vissink

 

Veilig werken in de tandheelkunde, Yvonne Maassen, Standby 3-2014

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.