Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Artikelen | Uitgave 3/2013

Bijblijven 3/2013

Overzicht van risicofactoren voor het ontstaan van mammacarcinoom

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2013
Auteurs:
Prof. dr. G.H. de Bock, dr. C.M. Kets, prof. dr. C.J. van Asperen
Belangrijke opmerkingen
hoogleraar oncologische epidemiologie
klinisch geneticus
hoogleraar erfelijke en familiaire tumoren

Samenvatting

Er zijn verschillende factoren die het risico van mammacarcinoom beïnvloeden. Deze factoren kunnen het risico van mammacarcinoom bij een individuele patiënt sterk beïnvloeden. Indien van toepassing, kan op basis van deze factoren het beleid/advies aan de patiënt worden gegeven. In het algemeen is het toenemen van de leeftijd de belangrijkste risicofactor; om die reden start in Nederland het bevolkingsonderzoek vanaf de leeftijd van 50 jaar. Er is daarnaast reden om standaard intensievere screening aan te bieden aan vrouwen met in de voorgeschiedenis mammacarcinoom, vrouwen die voor het 40e jaar thoraxbestraling hebben gehad, een erfelijke aanleg voor mammacarcinoom hebben, of op basis van de familieanamnese een twee of meer keer zo hoge kans op mammacarcinoom hebben.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2013

Bijblijven 3/2013 Naar de uitgave