Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

05-02-2019 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 3-4/2019

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3-4/2019

Overzicht en kosteneffectiviteit van online rokeninterventies in Nederland

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3-4/2019
Auteurs:
Ph.D. Kei Long Cheung, Ph.D. Ben F. M. Wijnen, Ph.D. Mickael Hiligsmann, Ph.D. Silvia M. A. A. Evers, Ph.D. Hein de Vries

Samenvatting

Achtergrond

Stoppen-met-rokeninterventies hebben veel potentie om roken in Nederland te ontmoedigen.

Doel

Het doel van het onderzoek is om 1) een overzicht te geven van de online stoppen-met-rokeninterventies in Nederland (waarbij gekeken wordt naar effectiviteit, kosteneffectiviteit en de achterliggende theorie) en 2) te onderzoeken of het toevoegen van online stoppen-met-rokeninterventies aan het huidige pakket van rokeninterventies in Nederland kosteneffectief is.

Methode

Voor een inventaris van de Nederlandse online stoppen-met-rokeninterventies hebben we gebruikgemaakt van 1) wetenschappelijke literatuur, 2) grijze literatuur en 3) expertinput. Dit heeft 45 interventies opgeleverd, waarvan er zes in wetenschappelijke literatuur zijn beschreven. Geschikte onderzoeken werden gebruikt om met het EQUIPT-model de kosteneffectiviteit te berekenen van online stoppen-met-rokeninterventies, als toevoeging aan het bestaande pakket van dergelijke interventies in Nederland.

Resultaten

Slechts zes online stoppen-met-rokeninterventies werden in wetenschappelijke literatuur gevonden. Investeringen in dit soort interventies leidden al na één jaar tot lagere gezondheidszorgkosten en een hogere kwaliteit van leven.

Conclusie

Online stoppen-met-rokeninterventies – vooral de interactieve, op maat gesneden online interventies – kunnen in potentie een aanzienlijk kostenbesparend effect hebben.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3-4/2019

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3-4/2019 Naar de uitgave