Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2002 | Commentaar | Uitgave 3/2002

Huisarts en wetenschap 3/2002

Overspanning: rusten of juist aan de slag?burn-out geestelijke gezondheidszorg overspanning spanningsklachten surmenage

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 3/2002
Auteur:
dr. Berend Terluin
Belangrijke opmerkingen
dr. B. Terluin, huisarts Zorggroep Almere, senioronderzoeker Vakgroep Huisartsgeneeskunde EMGO, VU Medisch Centrum, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam. De auteur is als co-projectleider betrokken bij een door ZON gefinancierd onderzoek van het NIVEL, EMGO-Instituut en Trimbos-Instituut naar de behandeling van overspanning in de eerste lijn, ontvangt royalty's uit de verkoop van een geautomatiseerde versie van de Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL) door de firma Datec, en heeft van verschillende instanties vergoedingen ontvangen voor het geven van (na)scholing over de diagnostiek en behandeling van overspanning aan huisartsen, bedrijfsartsen, en arbeidsdeskundigen in opleiding en aan fysiotherapeuten.

Samenvatting

Schmidt heeft uitgesproken ideeën over de behandeling van overspanning (surmenage). 1,2 Die heb ik ook;3,4 geen wonder dus dat we het in een aantal opzichten niet met elkaar eens zijn, met name over de invulling van de eerste fase van de behandeling. Volgens Schmidt (zie p. 119) wordt overspanning gekenmerkt door een neuropsychologische stoornis die zich uit in een onvermogen om nieuwe, complexe en emotioneel beladen informatie te verwerken. Daarom legt hij veel nadruk op ‘rust’, dat wil zeggen ‘niks zinnigs doen’, om de informatieverwerkingscapaciteit van de hersenen te ontlasten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2002

Huisarts en wetenschap 3/2002 Naar de uitgave