Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

30-04-2018 | Uitgave 5/2018

Bijblijven 5/2018

Overmatig zoutgebruik – meer dan bloeddruk alleen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2018
Auteurs:
Drs. Karin Boslooper, Prof. dr. Gerjan J. Navis
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel bevat een beknopte literatuurlijst, de volledige literatuurlijst is op te vragen bij de corresponderend auteur.

Samenvatting

In Nederland eet ruim 85 % van de bevolking te veel zout. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en nieraandoeningen, vooral bij overgewicht. Recent onderzoek laat zien dat zout ook subcutaan kan worden opgeslagen, met mogelijk een rol in het ontstaan van hypertensie. Zoutbeperking is essentieel voor behandeling van hypertensie en chronische nierschade; de werking van RAAS-remmers verdwijnt bij hoog zoutgebruik. Het risico op te lage zoutinname is verwaarloosbaar en reflecteert mogelijk een slechte voedingsstatus. Feedback van de zoutinname kan de begeleiding verbeteren, evenals het betrekken van de naaste omgeving. Zoutbeperking hoort in een algeheel gezond voedingspatroon en betrokkenheid van een diëtist is aan te bevelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

Bijblijven 5/2018 Naar de uitgave