Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Artikelen | Uitgave 2/2014

Bijblijven 2/2014

Overleden kinderen: stand van zaken rond meldingsplicht en NODO1-procedure

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2014
Auteurs:
Esther (E.) Edelenbos, Kees (C.) Das
Belangrijke opmerkingen
kinderarts VUmc Amsterdam
forensisch arts GGD Amsterdam

Samenvatting

In dit hoofdstuk wordt de procedure beschreven die mede op grond van wettelijke bepalingen moet worden gevolgd bij het overlijden van een minderjarige. Het overlijden van ieder kind moet door de behandelend arts telefonisch aan de gemeentelijk lijkschouwer/forensisch arts gemeld worden. Als een natuurlijke dood vaststaat, kan de behandelend arts een overlijdensverklaring afgeven. Bij aanwijzingen voor een niet-natuurlijke dood wordt de politie of de officier van justitie ingeschakeld. Bij onverklaard overlijden kan een nader onderzoek naar de doodsoorzaak worden ingesteld. Dit onderzoek omvat een uitwendige lijkschouw door de forensisch arts, een onderzoek door de kinderarts, laboratoriumonderzoek en eventueel radiologisch onderzoek. Voor een klinische sectie is toestemming van de ouders noodzakelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Bijblijven 2/2014 Naar de uitgave

Artikelen

Geen zin