Skip to main content
main-content
Top

12-02-2014 | Nieuws

DNA-test moet overbehandeling borstkanker tegengaan

Bij vrouwen met een hormoongevoelige, uitgezaaide borstkanker, die onder behandeling zijn in ziekenhuizen die zijn aangesloten bij het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), bepaalt een DNA- en eiwitprofielanalyse of de combinatiebehandeling met exemestaan en everolimus zin heeft. Deze diagnostiek moet onnodige belastende overbehandeling tegengaan.

De DNA-analyse en eiwitprofielanalyse zijn recent beschikbaar gekomen voor de klinische behandeling van patiënten. Deze testen kunnen patiënten identificeren die gevoelig zijn voor een combinatiebehandeling met exemestaan en everolimus.

Tweedelijnsbehandeling

Tot nu toe komen alle vrouwen met een hormoongevoelige gevorderde borstkanker die ongevoelig zijn geworden voor aromataseremmers in aanmerking voor deze tweedelijnsbehandeling. Maar slechts een op de vijf patiënten heeft er geen enkele baat bij en voor een vergelijkbaar aantal is het voordeel beperkt. Terwijl deze vrouwen wel de last dragen van de bijwerkingen en de behandeling veel tijd en geld kost.

CPCT

De diagnostische techniek is beschikbaar in de ziekenhuizen die zijn aangesloten bij het Center for Personalized Cancer Treatment: het UMC Utrecht, het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het Erasmus MC. Het project is een samenwerking van het CPCT, Zorgverzekeraar CZ en het bedrijf voor personalized medicine VitrOmics.

Zie ook: Zorg van de huisarts voor vrouwen met borstkanker uit Bijblijven 

En: Mammacarcinoom in de familie

Auteur(s): Jenneke van de Streek

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.