Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2009 | Artikelen | Uitgave 1/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2009

Over de rol van de neurobiologie in de psychotherapie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2009
Auteur:
Gabe Leigh-Valles
Belangrijke opmerkingen
gabe leigh-valles, psycholoog, is als behandelaar en diagnosticus werkzaam bij Mentrum in Amsterdam.

Samenvatting

De opmars van de neurowetenschappen in de GGZ gaat gepaard met veel onduidelijkheid over de status die de neurobiologie binnen de psychiatrie zal verwerven, en over de vraag hoe ver de theoretische en praktische implicaties hiervan zullen reiken. Deze onduidelijkheid is in sterke mate te wijten aan reductionistische interpretaties van neurobiologisch onderzoek, waarin verstoorde neurobiologische processen als de echte oorzaak van psychopathologisch gedrag worden gepostuleerd. Dit reductionisme staat een vruchtbare discussie tussen de twee disciplines in de weg.
In dit artikel wordt geschetst op welke manier de neurobiologie voor de psychotherapie van waarde kan zijn, welke beperkingen inherent zijn aan de neurobiologie en wat er moet gebeuren om de discussie tussen deze disciplines op gang te brengen. De neurobiologie blijkt een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de wetenschappelijke basis van de psychotherapie, maar heeft weinig toe te voegen aan het ambacht van de psychotherapie.
Elke interpretatie van neurobiologische toepassingen in de psychotherapie is een manifestatie van het mind-bodyprobleem, wat wetenschapsfilosofische bemoeienis onvermijdelijk maakt. Het standpunt dat neurobiologische processen psychopathologische gedragsmanifestaties kunnen verklaren, blijkt niet houdbaar. Door de twee disciplines te beschouwen als gescheiden, complementaire beschrijvingsniveaus komt een vruchtbare samenwerking dichterbij.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2009 Naar de uitgave

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten

Redactioneel

Mededeling