Skip to main content
main-content
Top

26-08-2015 | Nieuws

Ouderen mijden zorg om kosten

Ouderen zien af van zorg die ze nodig hebben vanwege de kosten. Ze proberen hun eigen risico voor de zorgverzekering zo min mogelijk aan te spreken. Zo compenseren ze het koopkracht verlies dat ze de afgelopen jaren hebben geleden. Dat stellen ouderenbond ANBO, de ouderenombudsman, apothekers, huisartsen, specialisten en tandartsen vast.

Ouderen zouden hun zorgkosten proberen te drukken door onder meer zonder overleg met een arts hun medicijngebruik te beperken of te stoppen, een noodzakelijke controle bij een specialist over te slaan en niet meer naar de tandarts te gaan, zo meldt de Telegraaf. Daarnaast zullen ze niet snel bij gemeenten aankloppen voor steun. De gemeenten zijn weliswaar sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor veel zorg, maar meestal vragen zij daarvoor een eigen bijdrage voor hulp in de huishouding of thuiszorg.

Koopkracht

Met een dinsdag gelanceerde website hoopt de Unie KBO dat ouderen zoveel mogelijk hun financiële problemen naar Mark Rutte gaan sturen. De seniorenorganisatie vindt het hoognodig dat de premier gaat luisteren naar ouderen, die er veelal flink op achteruit zijn gegaan de afgelopen jaren. “De rek is eruit bij velen”, stelt de Unie. “Hoogste tijd voor een volledig koopkrachtherstel.”

Ouderen worden voor het zevende jaar op rij onevenredig zwaar getroffen door de kabinetsplannen voor 2016, aldus de organisatie. De koopkracht van veel huishoudens stijgt, maar die van de meeste ouderen daalt juist. “Door een stapeling van maatregelen van het kabinet de afgelopen jaren zijn sommige ouderen er wel 15 procent op achteruit gegaan sinds 2008. De Unie KBO trekt jaar na jaar aan de bel, maar de koopkrachtdaling houdt aan.” De organisatie hoopt dat veel mensen hun verhalen en ervaringen willen opschrijven, via www.degroetenaanrutte.nl. Ze zal over een tijdje de verhalen bundelen en bij de premier bezorgen.

Bron: ANP

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.