Skip to main content
main-content
Top

31-01-2014 | Nieuws

Behandelingl kanker bij ouderen verschilt met die van andere volwassenen

“Ouderen met kanker krijgen minder vaak de meest voor de hand liggende behandeling.” Dat zegt Sabine Siesling, senior-onderzoeker en projectleider bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in een toelichting op het rapport Kankerzorg in Beeld dat stelt dat zorg voor oudere kankerpatiënten wezenlijk verschilt van die van andere volwassenen. IKNL wil daarom intensiever onderzoek.

Het rapport Kankerzorg in Beeld geeft een omvangrijk overzicht van de diagnostiek en behandeling van een groot aantal tumorsoorten. Over het geheel gezien blijkt dat bij de diagnostiek en behandeling van de oudere patiënt terughoudender wordt gehandeld. Bij oudere patiënten met een hersentumor wordt bijvoorbeeld minder weefseldiagnostiek gedaan, en patiënten met borst- nier- en blaaskanker krijgen minder vaak een operatie, maar systemische of geen therapie. Oudere patiënten met longkanker krijgen vaker achtereenvolgens radiotherapie en chemotherapie, terwijl jongere patiënten deze behandelingen tegelijkertijd krijgen.

Patiëntverschillen

“Deels komt dit doordat de oudere patiënt vaak minder fit is door bijkomende ziekten om een zware operatie te ondergaan of een chemotherapie te verdragen”, zo verklaart Siesling de verschillen. Ook kan de arts met de patiënt anders besluiten dan het behandeladvies aangeeft, vanwege de leeftijd, de sociale context en hoe de patiënt denkt over het leven. “Soms kan de patiënt aangeven dat hij geen behoefte heeft aan een behandeling omdat het effect niet opweegt tegen de energie die het kost.”

Siesling merkt ook wel dat artsen behandelingen bij ouderen niet toepassen omdat de evidence ontbreekt. “Klinische trials hanteren heel vaak leeftijdscriteria en kunnen niet het bewijs leveren of de behandeling ook voor de oudere effectief is. Als artsen niet weten of een behandeling effectief is voor de oudere, zullen ze  in combinatie met de belasting van de behandeling eerder besluiten om de behandeling maar niet te doen.”

Regioverschillen

Maar dat verklaart niet alles, denkt Siesling, omdat er ook de behandelingen verschillen per regio. “Ziekenhuizen werken vaak samen in regionale tumornetwerken die samen beleid afspreken.” Siesling: "De mate waarin een cystectomie wordt gedaan bij ouderen met blaaskanker varieert in de negen behandelregio’s van minder dan 20 procent tot 30 procent.

Kankerregistratie

Voor het IKNL zijn de leeftijdsverschillen reden genoeg om het onderzoek naar kanker bij ouderen te intensiveren. Vooral ook omdat het aantal ouderen met kanker verder zal toenemen en de groep onder meer door comorbiditeit zeer divers is. “In de Nederlandse Kanker Registratie worden van elke tumor heel veel gegevens verzameld. Al deze gegevens kunnen we benutten om retrospectief verschillen te bestuderen, bijvoorbeeld om meer evidence te krijgen voor de werking of de verdraagbaarheid van een behandeling bij ouderen.”

Lees ook Praktische huisartsgeneeskunde Ouderengeneeskunde

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.