01-01-2013 | Onderzoek
Otitis externa na cerumenlavage
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 1/2013
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Š
Wijshake D, Bruins MJ, De Vries-van Rossum SV, Klein Overmeen RGJ, Ruijs GJHM. Otitis externa na cerumenlavage. Huisarts Wet 2013;56(1):12-5.
Doel
In Nederland vinden huisartsen jaarlijks bij ongeveer veertien op duizend patiënten een acute otitis externa, een infectie van de uitwendige gehoorgang. Begin 2010 constateerde een van de auteurs dat enkele patiënten die een cerumenlavage hadden ondergaan na enkele weken met een acute otitis externa in zijn huisartsenpraktijk terugkwamen. Uit uitstrijken die waren afgenomen van het instrumentarium en waren gekweekt op het Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectieziekten (LMMI) bleek dat de oorspuit besmet was met Pseudomonas aeruginosa. Door middel van een moleculair epidemiologisch onderzoek zijn we nagegaan of er mogelijk overdracht plaatsvindt tussen patiënten door gebruik van besmette instrumenten bij cerumenlavage.
Methode
Bij zeventien huisartsenpraktijken in de regio, de kno-afdeling van de Isala klinieken in Zwolle en de lokale huisartsenpost hebben we uitstrijken afgenomen van het instrumentarium. Wanneer Pseudomonas aeruginosa werd gekweekt, voerden we genotypering uit van dit isolaat, samen met bewaarde isolaten van patiënten uit diezelfde praktijk.
Resultaten
In vier huisartsenpraktijken vonden we een overeenkomst tussen de isolaten uit het instrumentarium en die uit oren van patiënten, of tussen patiënten onderling.
Conclusie
Er blijkt overdracht plaats te vinden vanuit het instrumentarium naar het oor van de patiënt. Op basis van deze resultaten hebben we in samenwerking met de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie van de Isala klinieken aanbevelingen opgesteld voor huisartsenpraktijken.