Skip to main content
main-content
Top

16-09-2020 | Orthopedie | Nieuws

Meniscushechting laat goede klinische vooruitgang zien in een onderzoek bij amateursporters

Amateursporters laten positieve postoperatieve resultaten zien na een meniscushechting. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Journal of orthopaedic surgery and research. Tot nu toe was er nauwelijks onderzoek gedaan naar het herstel bij amateursporters

Zowel de menisci als de kruisbanden hebben een stabiliserende functie in de knie. Na een partiële meniscectomie neemt de incidentie op het krijgen van artrose in de knie toe, blijkt uit eerder onderzoek. Bij een beschadigde meniscus is het daardoor gewenst om deze, indien mogelijk, zo veel mogelijk te herstellen. Meniscusletsel wordt vaak geassocieerd met voorste kruisbandletsel. De resultaten van een voorste kruisbandreconstructie zijn daarmee ook afhankelijk van eventueel meniscusletsel. Een voorste kruisbandreconstructie zorgt voor een positief biomechanische omgeving voor de meniscus om te helen.

Amateursporters

De meeste literatuur over meniscusherstel en voorste kruisbandreconstructie is gericht op de professionele atleet. Daarnaast is de gemiddelde follow-up van de meeste onderzoeken over dit onderwerp ongeveer 2-5 jaar. Dus de resultaten op lange termijn, vooral op amateurniveau, zijn niet voldoende bestudeerd.
Tegenwoordig worden variabelen als kwaliteit van leven en patiënttevredenheid veel meer dan 10 jaar geleden bestudeerd. Maar over meniscusherstel / voorste kruisbandreconstructie zijn er slechts een paar onderzoeken die dit belangrijke resultaat beoordelen.

Het doel van de huidige studie was om de klinische resultaten op middellange tot lange termijn (2–12 jaar) te onderzoeken van amateursportpatiënten, die geïsoleerd meniscusherstel ondergingen (groep 1) of bij wie dit gecombineerd werd met een voorste kruisbandreconstructie (groep 2). In totaal zijn 92 amateursporters gevolgd.

De onderzoekers keken  naar: terugkeer naar sportactiviteiten, kwaliteit van leven en de functie van de knie op middellange en lange termijn. Daarbij zijn onder andere pijn, instabiliteit, ‘knee lock’ en zwelling  als uitkomstmaat gebruikt. 

Resultaat

92% van de patiënten kan na een operatie hun sport weer hervatten met weinig complicaties, een gecombineerde operatie (voorste kruisbandreconstructie en meniscusherstel operatie) laat nog minder complicaties zien.

Tussen beide groepen werd geen verschil in kwaliteit van leven gevonden.

Het percentage ‘mislukte ingrepen’  bij een meniscushechting is relatief laag (12% in deze studie). Dit percentage is nog lager wanneer een meniscushechting wordt gecombineerd met een voorste kruisbandreconstructie. Er is een statistisch significant verschil (p < 0.001) gevonden in mislukte meniscusherstel (meniscushechting) operaties tussen beide groepen. In de eerste groep hadden 7 van de 43 participanten uiteindelijk nog een meniscectomie nodig terwijl in de tweede groep dit er 4 van de 49 waren. Hiermee suggereren de onderzoekers dat een voorste kruisbandreconstructie een beschermende invloed heeft op meniscus herstel.

Mogelijke oorzaken

De onderzoekers geven verschillende oorzaken aan voor bovenstaande associatie. Het zou kunnen dat door het boren van benige tunnels (ontstaat bij een voorst kruisbandreconstructie) er bloed- en beenmergcellen vrijkomen die het herstel van menisci bevorderen. Daarnaast kan de minder agressieve revalidatie bij een gecombineerde operatie ook zorgen voor een beter herstel.

Wilt u het besproken artikel nalezen?

Rodríguez-Roiz, J. M., Sastre-Solsona, S., Popescu, D., Montañana-Burillo, J., & Combalia-Aleu, A. (2020). The relationship between ACL reconstruction and meniscal repair: quality of life, sports return, and meniscal failure rate-2- to 12-year follow-up. Journal of orthopaedic surgery and research15(1), 361.

https://doi.org/10.1186/s13018-020-01878-1

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten