Skip to main content
main-content
Top

15-10-2019 | Orthopedie | Nieuws

Extra uitdagingen bij kinderen met idiopathische klompvoet: is het alleen de voet?

Is er mogelijk meer aan de hand bij kinderen met idiopathische klompvoeten dan de structurele vervorming van de voet. Zweedse onderzoekers brengen het antwoord in kaart met 3 onderzoeken in een publicatie in Journal of Children’s Orthopepaedics.

Sinds de introductie van de Ponseti-methode is de behandeling van de idiopathische klompvoet verbeterd. Bij deze methode wordt het been diverse keren gegipst om de voetstand te corrigeren en daarna wordt een brace gedragen. Toch is er onder 68% van de behandelde kinderen een gerapporteerde terugval van de voetvervorming. 

Scandinavische onderzoekers hebben 3 studies uitgevoerd om te achterhalen wat mogelijke extra uitdagingen zijn bij de behandeling van kinderen met idiopathische klompvoeten (IC) .

Methoden

In totaal namen 153 kinderen met idiopathische klompvoeten en 137 controlekinderen deel aan de onderzoeken. De eerste studie beoordeelde de grove motorische vaardigheden in zes motorische taken met behulp van het Clubfoot Assessment Protocol. De tweede en derde studies onderzochten neurologische problemen met behulp van de Five to Fifteen (FTF) vragenlijst en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL) met behulp van de EuroQol-5D jeugd.

Resultaten

Een hoog percentage grove motorische afwijkingen werd gevonden bij kinderen met IC in vergelijking met de controlegroep, en deze correleerden slecht met de ernst van de klompvoet en  met de voetbewegingen. Kinderen met IC hadden een hogere prevalentie van neurologische problemen op de FTF vergeleken met de controlegroep, inclusief de domeinen: motorische vaardigheden, perceptie en taal. Een derde van de kinderen met IC werd gedefinieerd met het risico op ontwikkelingsstoornissen. In deze subgroep waren ouders minder tevreden met de uitkomst van klompvoetbehandeling en de kinderen meldden een slechtere HRQoL dan de kinderen zonder neurologische problemen.

Conclusie

De bevindingen suggereren dat er extra uitdagingen zijn bij bij kinderen met IC, zoals neurologische problemen, die blijkbaar zowel de resultaten van de klompvoetbehandeling als de HRQoL beïnvloeden. Bewustwording van deze uitdagingen kan dus van vitaal belang zijn om de behandeling en ondersteuning verder te optimaliseren, bijvoorbeeld met betrekking tot de therapietrouw bij het dragen van een brace.

Wilt u het besproken artikel lezen?
Lööf E. Extra uitdagingen bij kinderen met idiopathische clubvoet: is het alleen de voet? J Child Orthop. 2019 Jun 1;13(3):245-251. (.)

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten