Skip to main content
main-content
Top

17-06-2015 | Nieuws

NU’91 wint rechtszaak over uitbetaling ORT tijdens verlof

Begin juni heeft de rechtbank van Den Haag de uitspraak gedaan dat het HagaZiekenhuis Den Haag een verpleegkundige ORT tijdens verlof moet uitbetalen en wel met terugwerkende kracht van 5 jaar.

In een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is bepaald dat een gemiddelde onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens vakantie en verlof betaald moet worden aan de werknemer. ORT moet als een onderdeel van het salaris worden gezien. Tijdens vakantie en verlof krijgt de werknemer gewoon salaris betaald; in de visie van het Hof hoort ORT daar ook bij.

Rechtszaak

NU’91 is met een lid uit het HagaZiekenhuis een rechtszaak tegen dit ziekenhuis gestart. De Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis had een verzoek tot uitbetaling van ORT tijdens verlof afgewezen. Vorige week NU´91 door de rechtbank in Den Haag in het gelijk gesteld. Het ziekenhuis moet werknemers ORT tijdens verlof uitbetalen, met terugwerkende kracht van 5 jaar.

Deze uitspraak is goed nieuws voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die in onregelmatige diensten werken en daarvoor op regelmatige basis ORT ontvangen. Het recht op ORT tijdens vakantie en verlof moet in eerste instantie door de werknemer zelf verzilverd worden. In diverse cao’s  is inmiddels afgesproken dat ORT tijdens vakantie en verlof wordt betaald. NU’91 gaat haar leden ondersteunen om eventuele ORT met terugwerkende kracht aan te vragen.

Klik hier om naar NU'91 te gaan

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.