Skip to main content
main-content
Top

03-09-2015 | Organisatie van zorg | Nieuws | Artikel

Verpleegkundig specialist krijgt titel Master of Science (MSc)

De titulatuur van verpleegkundig specialist verandert van Advanced Nursing Practice (MANP) naar Master of Science (MSc). Deze nieuwe regeling van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is bekendgemaakt in de Staatscourant.

Verpleegkundig specialisten die vanaf 1-1-2014 zijn afgestudeerd krijgen de nieuwe titel met terugwerkende kracht. Dit geldt ook voor de verpleegkundig specialist GGZ (driejarige opleidingsvariant).

Bijzonder

Het is bijzonder dat hbo-ers de internationale titel MSc gaan voeren. Deze titel was namelijk voorbehouden aan degenen die een universitaire master-opleiding hadden afgerond. Reden voor deze ommezwaai is volgens de minister van OCW dat deze titel in de internationale vergelijkingen beter de lading dekt,.
"Omdat het bij verpleegkundig specialisten niet om een universitaire masteropleiding gaat, is er wel een verschil met de titulatuur: je mag niet kiezen voor drs. voor je naam zoals bij MSc's van de universiteit", zegt Irma de Hoop, aspirant-bestuurslid van V&VN VS (afdeling verpleegkundig specialisten) en verpleegkundig specialist ggz.

Titel

De Hoop: "We geven geen advies voor het wel of niet voeren van de onderwijstitel, maar als je verpleegkundig specialist bent, ben je tot nu toe automatisch ook MANP. Beiden voeren mag, maar is dubbel op. Dat geldt straks ook een beetje voor de MSc achter je naam; het zegt alleen dat je na 2014 gediplomeerd bent en het kan de indruk wekken dat het een universitaire master is.

Bron: V&VN

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

BSL Academy hbo-V

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde