Skip to main content
main-content

15-11-2016 | Organisatie van zorg | Nieuws

Zorgbestuurder in blog: ‘Afvinklijstjes belemmeren liefdevolle zorg’

De afvinklijstjes van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) belemmeren het leveren van liefdevolle zorg. Dat betoogt zorgbestuurder Ruth Maas van Zorgcentra De Betuwe in een blog op de eigen website, meldt Zorgvisie. Zij vindt dat zorgverleners meer ruimte moeten krijgen voor het geven van aandacht aan bewoners.

Maas noemt het voorbeeld van mevrouw Van Mourik, 91 jaar en dementerend. Zij is opgenomen in het verpleeghuis na een val in het eigen huis. In overleg met de familie is afgesproken dat ze in een laag-laag-bed zal slapen, een bed bijna op gelijk niveau met de vloer. Voor de zekerheid wordt er nog een valmat neergelegd. Mocht ze toch uit bed rollen, dan waarschuwt een sensor daarvoor. Drie maatregelen om de bewegingsvrijheid van mevrouw te vergroten. Maar volgens de IGZ-lijst vallen ze alledrie onder de vrijheidsbeperkende maatregelen. Bovendien krijgt Van Mourik, in overleg met huisarts en familie, ook nog eens medicatie om rustig te kunnen slapen. De familie is er blij mee en Van Mourik lijkt er volgens Maas van te profiteren. Maar de medicijnen vallen onder het kopje psychofarmaca, ook vrijheidsbeperkend dus.

Dilemma

Als straks op de website van de IGZ valt te lezen dat Zorgcentra De Betuwe bij 60 procent van de bewoners vrijheidsbeperkende maatregelen worden genomen, dan roept dat het beeld op van kwetsbare ouderen die zijn vastgebonden. ‘Niet van de prachtige oplossing voor Van Mourik met haar laag-laag-bed’, schrijft Maas. Het gevolg is een dilemma. Als de data niet gedeeld worden met de IGZ, wekt dit de indruk dat de zorgaanbieder wat te verbergen heeft. Werk de instelling wel mee, dan ontstaat er een verkeerd beeld van de zorg. ‘Zolang de IGZ, het ministerie van VWS maar ook de maatschappij blijft doen alsof dit soort vinklijstjes bijdragen aan kwaliteit, richten we ons op de verkeerde dingen’, aldus Maas in haar blog.

Een bewoner als ‘meetinstrument’

Maas vindt dat kwaliteit een hoogst individuele ervaring is, die niet af te dwingen is door vinklijstjes. Zij schrijft: ‘Beste IGZ, laten we meer kijken naar de mens, zoals mevrouw Van Mourik. En niet naar mevrouw Van Mourik als meetinstrument. Help in plaats daarvan de mensen in de zorg om hun vak uit te oefenen. Zorg dat zij de ruimte hebben om vanuit hun hart hun werk te doen. Zorg dat zij de veiligheid ervaren om te leren…. Dát is kwaliteit en voortdurende kwaliteitsverbetering.’

Hugo Borst

Maas is niet de enige die het systeem in de zorg laakt. Journalist Hugo Borst, wiens demente moeder in een verpleeghuis is opgenomen, heeft onlangs een manifest uitgebracht waarin hij het huidige systeem bekritiseert. Borst daarover in het AD: "Het risico dat de inspectie komt, is zo groot dat we alles maar vastleggen. Angst regeert. Verzorgers zijn bang voor managers, managers bang voor directeuren en directeuren bang voor bestuurders. In die cultuur gaat geld en tijd verloren. Een manager zei tegen me: 'We worden niet beter van protocollen, regels en procedures. Het begint ermee dat we niet meer vertrouwen op kennis en kunde van de professionele verzorgende/verpleegkundige'."

Bron: Zorgvisie / AD

Aanbevolen

2016 | mbo verpleegkundige/niveau 4 | Boek

Tijd voor zorg, zorg voor tijd

Tijdbesparend werken aan persoonsgerichte zorg

Dit boek biedt een vorm van timemanagement in de zorg en maakt zorgprofessionals bewust van hun eigen kracht en steunt hen om een persoonlijke tijdstijl en praktische vaardigheden te ontwikkelen, waardoor ze weerbaar zijn tegen tijdsstress.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

BSL Verpleegkundige Totaal

BSL Verpleegkundige Totaal bevat de juiste bouwstenen voor de ontwikkeling van de verpleegkundigen in uw organisatie. Dit complete pakket stelt verpleegkundigen en verzorgenden in staat om snel en makkelijk toegankelijk een antwoord te vinden op praktijkvragen, om hun kennis te toetsten of verdieping te zoeken bij al bestaande kennis.

Gerelateerde thema‘s