Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Organisatie: de maatschappelijke en organisatorische context

Auteur : Dr. Edwin Hoffman

Gepubliceerd in: Interculturele gespreksvoering

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het TOPOI-gebied organisatie staat voor de maatschappelijke en organisatorische context en voor de machtsverhoudingen waarbinnen het gesprek plaatsvindt. Veel misverstanden en conflicten in de communicatie hangen samen met maatschappelijke en organisatorische factoren. Ze hebben weinig tot niets te maken met culturele verschillen, hoewel deze in eerste instantie wel als zodanig worden benoemd. Het gebied organisatie kent als het organisatorische raamwerk van de communicatie verschillende niveaus: het maatschappelijke macroniveau van overheidsbeleid en wet- en regelgeving; het mesoniveau van de organisatie van concrete bedrijven en instellingen, en het microniveau van de organisatorische aspecten van een gesprek (agenda, beschikbare tijd, kennis, beelden van de instelling, rol functionaris). Gezien het interpersoonlijke karakter van communicatie is de invalshoek voor de uitwerking van het gebied organisatie vooral de organisatie op meso- en microniveau.
Literatuur
go back to reference Bellaart, H., Oostrik, S., Razenberg, I. & Smits van Waesberghe, E. (2016). Effectief diversiteitsbeleid. Tel uit je winst. Utrecht: Kennisplatform Integratie & Samenleving. Bellaart, H., Oostrik, S., Razenberg, I. & Smits van Waesberghe, E. (2016). Effectief diversiteitsbeleid. Tel uit je winst. Utrecht: Kennisplatform Integratie & Samenleving.
go back to reference Choenni, Ch. (1992). Positieve‑actiebeleid voor migranten. In S. van der Werf (Red.), Migranten aan het werk. Muiderberg: Coutinho. Choenni, Ch. (1992). Positieve‑actiebeleid voor migranten. In S. van der Werf (Red.), Migranten aan het werk. Muiderberg: Coutinho.
go back to reference Doyen, G., Lamberts, M., & Janssens, M. (2002). Diversiteitsmanagement in de praktijk. Leuven: Katholieke Universiteit Leuven. Doyen, G., Lamberts, M., & Janssens, M. (2002). Diversiteitsmanagement in de praktijk. Leuven: Katholieke Universiteit Leuven.
go back to reference Essed, J. M., & Helwig, L. (1992). Bijvoorbeeld. Amsterdam: Stichting FNV Pers. Essed, J. M., & Helwig, L. (1992). Bijvoorbeeld. Amsterdam: Stichting FNV Pers.
go back to reference Graaf, P. de (2003). Noodkreet van de velden. De Volkskrant 17.12.2003. Graaf, P. de (2003). Noodkreet van de velden. De Volkskrant 17.12.2003.
go back to reference WVC (1991). Modellen voor intercultureel management. Den Haag: ministerie van Welzijn en Volksgezondheid. WVC (1991). Modellen voor intercultureel management. Den Haag: ministerie van Welzijn en Volksgezondheid.
Metagegevens
Titel
Organisatie: de maatschappelijke en organisatorische context
Auteur
Dr. Edwin Hoffman
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2121-6_7