Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Feedback post | Uitgave 10/2013

Tandartspraktijk 10/2013

Ordenen helpt

Informatie verzamelen geeft al vaak antwoorden

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 10/2013
Auteur:
prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. L. Abraham-Inpijn is emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie aan de faculteit geneeskunde UvA, mede ten behoeve van de Tandheelkunde. Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.
De bij dit artikel behorende lijst van referenties kan opgevraagd worden via <redactie-tp@planet.nl>
Voor al uw medische vragen uw patiënten betreffend, kunt u uitsluitend zélf (dus niet uw patiënten) rechtstreeks contact opnemen met prof. dr. L. Abraham-Inpijn via telefoon of fax, beide onder het nummer 020-662 73 77, of via e-mail: luzi@abraham.net
‘Beste Luzi,
Ik had een tweetal vragen aan u:
De eerste vraag: Ik heb afgelopen maandag een meneer voor een eerste consult gezien waarbij ik constateerde dat er een aantal vullingen vervangen moeten worden (met anesthesie) en er moet een gebitsreiniging plaats vinden. Deze meneer heeft een uitgebreide en lastige anamnese. Hij is onder behandeling voor diabetes mellitus. Hij loopt bij een longarts, bij een neuroloog en bij de uroloog. Mijnheer kan niet plassen en heeft daarom een katheter. Of dat ontstaan is na inwendige radiotherapie voor prostaatkanker in 2006 weet ik niet. In 2009 heeft hij na een beenbreuk een longembolie gehad. Hij heeft hartkloppingen- of liever hartritmestoornissen en is kortademig bij inspanning en soms ook zo maar benauwd. Hij loopt bij de trombosedienst en het streven is zijn INR tussen 2,5-3,5 te houden (laatste waarde 2,8). Bij de neuroloog komt hij voor zijn ziekte van Parkinson. Als intoxicaties alleen alcohol: 5-6 glazen per week.
Ik zie door de bomen het bos niet meer. Wat moet ik doen om bij deze meneer zonder risico de vullingen te maken en te reinigen?
(Daarna volgt een medicatielijst met 1 5 verschillende medicamenten.)
Vraag 2: Bij een andere patiënt, ook bij de trombosedienst, eveneens met een INR streefwaarde tussen de 2,5-3,5 en waarden die meestal rond de 2,6-2,8 liggen moet ik tandsteen verwijderen. Er zal dus bloeding plaatsvinden maar er is geen sprake van heel diep subgingivaal reinigen. Ik ben bekend met het ACTA-protocol betreffende extracties en parodontale chirurgie, maar waar valt dit onder? Meneer zegt dat ’Hij dan wel de verantwoording neemt voor de bloeding’, maar ik heb hem verteld dat ik dat toch liever even navraag.’

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2013

Tandartspraktijk 10/2013 Naar de uitgave

Gewone- en ongewone patiënten

Blaren in de mond

Report

Empathie