Skip to main content
main-content

19-05-2017 | Artikel

Oratie Ramón Lindauer: 'Het psychisch kwetsbare kind: onze gezamenlijke zorg'

Ramón Lindauer is specialist op het gebied van diagnostiek en behandeling van trauma- en stressor-gerelateerde stoornissen bij kinderen en jongeren. Vandaag, vrijdag 19 mei 2017, spreekt hij zijn oratie uit ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie. 


Ramón Lindauer maakt deel uit van de Expertgroep Trauma en Kindermishandeling van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Hij is als kinder- en jeugdpsychiater en systeemtherapeut werkzaam bij het Centrum voor Trauma en Gezin van de Bascule. Daarnaast is hij hoofd van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en directeur van de Academische Werkplaats Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Lindauer leidt bij de Bascule het wetenschappelijk onderzoek, onder andere op het gebied van trauma- en stressor-gerelateerde stoornissen. 

Met zijn benoeming tot hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie bij het AMC/de Universiteit van Amsterdam komt er meer aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en behandelingen van psychische problematiek bij kinderen en jongeren. Ter gelegenheid en voorafgaand aan deze oratie organiseert de Bascule in samenwerking met het AMC het symposium ‘Het psychisch kwetsbare kind’.

Bron: Kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie

Gerelateerde informatie

Aanbevolen door de auteur(s)

26-04-2017 | Psychologie | Nieuws

CAPS-CA brengt PTSS bij jongeren in kaart en geeft hen het gevoel dat er geluisterd wordt

Rik Knipschild, psychotraumatoloog en GZ-psycholoog en Liesbeth Wasterval, kinder- en jeugd psychiater, werken beiden bij de psychiatrische crisisafdeling van Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie. BSL Testweb ging met hen in gesprek over hun ervaringen met de CAPS-CA.


Aanbevolen door de auteur(s)

01-12-2016 | Uitgave 4/2016

PTSS bij jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking

Jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) hebben een verhoogde kans op een posttraumatische stressstoornis. Is het mogelijk om een gestructureerd interview naar traumaklachten, de CAPS-CA, voor deze groep toegankelijker te maken? Ja …


Aanbevolen door de auteur(s)

01-03-2015 | Gezien en gelezen | Uitgave 1/2015

Verwerken en versterken

Er is weer een nieuw behandelprotocol beschikbaar in de groeiende ‘Kind en Adolescent Praktijkreeks’. Dit keer een protocol gericht op traumaverwerking, geschreven door Renée Beer en Ramón Lindauer.


Aanbevolen door de auteur(s)

01-03-2016 | Uitgave 1/2016

‘Gewoon doorzetten en alles opschrijven!’

Hoe kunnen wij kinderen met traumaklachten goed helpen en optimale ontwikkelingskansen bieden? ‘Traumagerichte cognitieve gedragstherapie’ is een modulair opgebouwde, geprotocolleerde ouder-kindbehandeling voor kinderen en adolescenten met …