Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Orale voeding met een aangepaste consistentie

(december 2004)

Auteur : D. Kroes

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Eten en drinken en het daarbij horende kauwen en slikken zijn alledaagse bezigheden die vanzelfsprekend worden gevonden. Wanneer een patiënt door lichamelijke of geestelijke factoren niet in staat is normaal te kauwen of te slikken, of wanneer het voedsel niet wil ‘zakken’, kan het noodzakelijk zijn de consistentie van de voeding aan te passen. De voedingsconsistentie is afhankelijk van de indicatie. Om de op de patiënt afgestemde consistentie aan te duiden is het van belang dat er eenduidige terminologie wordt gebruikt. Als de patiënt wordt overgeplaatst naar een andere instelling of een andere afdeling, bestaat de kans dat de patiënt voedsel met een andere consistentie krijgt. Hierdoor nemen het risico op verslik- ken en de angst van de patiënt om te eten toe. Een multidisciplinaire werkgroep heeft een richtlijn met de voedingsconsistentiematrix als aanbeveling uitgebracht. De richtlijn met de matrix bestaat uit het expliciet benoemen van wat belangrijk is bij aangepaste voedingsconsistenties.
Literatuur
go back to reference Bartolome G, e.a. Schluckstörungen, Diagnostik und Rehabilitation (2e Aufl). Munchen: Urban & Fisher, 1999. Bartolome G, e.a. Schluckstörungen, Diagnostik und Rehabilitation (2e Aufl). Munchen: Urban & Fisher, 1999.
go back to reference European Study Group for Diagnosis and Therapy of Dysphagia and Globus, 1999. European Study Group for Diagnosis and Therapy of Dysphagia and Globus, 1999.
go back to reference Hudson HM, Daubert CR, Mills RH. The interdependency of protein-energy malnutrition, aging, and dysphagia. Dysphagia 2000; 15 (1): 31–38. Hudson HM, Daubert CR, Mills RH. The interdependency of protein-energy malnutrition, aging, and dysphagia. Dysphagia 2000; 15 (1): 31–38.
go back to reference Kalf H. Dysfagie bezien door de logopedist. Nederlands Tijdschrift voor Diëtisten 1995; 2: 24–27. Kalf H. Dysfagie bezien door de logopedist. Nederlands Tijdschrift voor Diëtisten 1995; 2: 24–27.
go back to reference Kroes-van Dijk D, Havekes T. Vechten voor eenduidige terminologie. Afstudeerscriptie. Breda: Novartis, 2000. Kroes-van Dijk D, Havekes T. Vechten voor eenduidige terminologie. Afstudeerscriptie. Breda: Novartis, 2000.
go back to reference Kuhlemeier KV. Epidemiology and dysphagia. Dysphagia 1994; 9: 209–217. Kuhlemeier KV. Epidemiology and dysphagia. Dysphagia 1994; 9: 209–217.
go back to reference Nederlands Paramedisch Instituut (NPi). Slikproblemen bij verpleeghuisbewoners. Amersfoort, 2001. Nederlands Paramedisch Instituut (NPi). Slikproblemen bij verpleeghuisbewoners. Amersfoort, 2001.
go back to reference O’Loughlin G, Shanley C. Swallowing... on a plate. A Trading package for nursing home staff caring for residence with swallowing problems. New South Wales, The Centre for Education and Research on Ageing, 1996. O’Loughlin G, Shanley C. Swallowing... on a plate. A Trading package for nursing home staff caring for residence with swallowing problems. New South Wales, The Centre for Education and Research on Ageing, 1996.
go back to reference Pardoe EM. Development of a multistage diet for dysphagia. Journal of The American Dietetic Association 1993; 5: 568–571. Pardoe EM. Development of a multistage diet for dysphagia. Journal of The American Dietetic Association 1993; 5: 568–571.
go back to reference Slikproblematiek in een multidisciplinair perspektief. Hogeschool Limburg, 1998. Slikproblematiek in een multidisciplinair perspektief. Hogeschool Limburg, 1998.
go back to reference Beijer S. Symposium Abbott bv / Zendium / Integraal Kankercentrum Amsterdam / LWDO / Sorgente, 6 november 1997. Beijer S. Symposium Abbott bv / Zendium / Integraal Kankercentrum Amsterdam / LWDO / Sorgente, 6 november 1997.
Metagegevens
Titel
Orale voeding met een aangepaste consistentie
Auteur
D. Kroes
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_28