Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Orale voeding met een aangepaste consistentie
(december 2004)
Auteur : D. Kroes
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Eten en drinken en het daarbij horende kauwen en slikken zijn alledaagse bezigheden die vanzelfsprekend worden gevonden. Wanneer een patiënt door lichamelijke of geestelijke factoren niet in staat is normaal te kauwen of te slikken, of wanneer het voedsel niet wil ‘zakken’, kan het noodzakelijk zijn de consistentie van de voeding aan te passen. De voedingsconsistentie is afhankelijk van de indicatie. Om de op de patiënt afgestemde consistentie aan te duiden is het van belang dat er eenduidige terminologie wordt gebruikt. Als de patiënt wordt overgeplaatst naar een andere instelling of een andere afdeling, bestaat de kans dat de patiënt voedsel met een andere consistentie krijgt. Hierdoor nemen het risico op verslik- ken en de angst van de patiënt om te eten toe. Een multidisciplinaire werkgroep heeft een richtlijn met de voedingsconsistentiematrix als aanbeveling uitgebracht. De richtlijn met de matrix bestaat uit het expliciet benoemen van wat belangrijk is bij aangepaste voedingsconsistenties.