Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Uitgave 3/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 3/2014

Opvoedingsbelasting in kaart gebracht. Een kennismaking met de Opvoedingsbelastingvragenlijst (OBVL)

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 3/2014
Auteurs:
J.W. Veerman, G. Kroes, R.E. De Meyer, L.M. Nguyen, A.A. Vermulst
Belangrijke opmerkingen
J.W. Veerman, emeritus hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen, voormalig directeur Praktikon. G. Kroes, senioronderzoeker Praktikon. R.E. De Meyer, onderzoeker, Praktikon. L.M. Nguyen, ten tijde van het onderzoek junioronderzoeker, Praktikon, thans begeleider, Stumass, Wonen voor studenten met ASS. A.A. Vermulst, statisticus, methodoloog en sociaal- wetenschappelijk onderzoeker, tot 1 januari 2013 Radboud Universiteit Nijmegen, thans zelfstandig adviseur. Correspondentie: g.kroes@acsw.ru.nl.

Samenvatting

Iedere ouder ervaart bij tijd en wijle weleens stress bij het opvoeden. Wanneer deze stress niet van tijdelijke aard is of wanneer de stress erg hoog wordt, kan professionele hulp ingeschakeld worden. Het vaststellen van de aard en ernst van de opvoedingsstress is dan van belang. De Opvoedingsbelastingvragenlijst (OBVL) is een recent ontwikkeld instrument hiervoor. De uitkomsten van het hier beschreven onderzoek geven positieve aanwijzingen voor de betrouwbaarheid en validiteit van de OBVL. De OBVL is ontwikkeld voor instellingen voor jeugdzorg, maar is ook op andere terreinen van zorg voor kinderen goed bruikbaar. De lijst is geschikt voor screening, diagnostiek en evaluatie van behandelingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 3/2014 Naar de uitgave

EditorialNotes

Redactioneel