Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Cliëntenvoorlichting | Uitgave 6/2013

Psychopraktijk 6/2013

Optimistisch denken

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 6/2013
Auteur:
Drs. Steven Pont
Belangrijke opmerkingen
'Nothing is either good or bad, but thinking makes it so.' - William Shakespeare
In deze rubriek vindt u bijdragen over een probleem, stoornis of behandeling bedoeld voor cliënten en direct betrokkenen. Drs. S. Pont is ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut (www.​stevenpont.​nl).
Deze bijdrage is gebaseerd op hoofdstuk 9 uit het boek Sociaal? Vaardig! Hoe stimuleer je de acht belangrijkste sociaal-emotionele vaardigheden van je kind? (Amsterdam: Hogrefe Uitgevers), dat de auteur begin dit jaar publiceerde.
Zoals Hamlet in het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare al zegt, bepalen onze gedachten hoe we de wereld zien. En als die gedachten voornamelijk negatief zijn, wordt elke ervaring daardoor ook negatief gekleurd. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat sommige mensen zichzelf als een slachtoffer zien (‘Dat moet mij weer gebeuren!’), terwijl anderen bij tegenslag veel optimistischer blijven. Het verschil zit ‘m dan niet in de gebeurtenis zelf, maar in hoe verschillende mensen er op een andere manier over denken en praten. Het gaat erom hoe je de ervaring inkleurt. Voor kinderen die gevangen zitten in het negatief inkleuren van hun ervaringen, kan het leven er behoorlijk somber uitzien.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2013

Psychopraktijk 6/2013 Naar de uitgave