Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

06-10-2020 | Beschouwing | Uitgave 11/2020

Huisarts en wetenschap 11/2020

Opsporen van atriumfibrilleren in de huisartsenpraktijk

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 11/2020
Auteur:
Femke Kaasenbrood
Belangrijke opmerkingen
Kaasenbrood F. Opsporen van atriumfibrilleren in huisartsenpraktijk. Huisarts Wet 2020;63(11):33-6. DOI:10.1007/s12445-020-0881-5.
Mogelijke belangenverstrengeling: de auteur ontving subsidie van Boehringer Ingelheim.
Dit artikel is gebaseerd op het proefschrift Kaasenbrood F. Detection of atrial fibrillation in primary care. Utrecht: Universiteit Utrecht, 2019.

Samenvatting

Atriumfibrilleren (AF) komt veel voor bij mensen vanaf 65 jaar. De aandoening vergroot het risico op beroerte, hartfalen en overlijden – behandeling (vooral met anticoagulantia) verlaagt deze risico’s. Ongeveer een derde van de AF-patiënten heeft echter geen klachten, wat detecteren bemoeilijkt. Verschillende onderzoeken suggereren dat er in de eerste lijn ruimte is voor verbetering van AF-detectie en screening bij ouderen daarbij mogelijk kan helpen. In het proefschrift Detection of atrial fibrillation in primary care beschrijven wij onder andere wat screening op AF bij ouderen in de Nederlandse huisartsenpraktijk kan opleveren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2020

Huisarts en wetenschap 11/2020 Naar de uitgave