Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Klinische les | Uitgave 3/2014

Huisarts en wetenschap 3/2014

Opioïdgeïnduceerde hyperalgesie: steeds meer pijn

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 3/2014
Auteurs:
Herman Gerritsen, Manon Bleumink
Belangrijke opmerkingen
Geert Groote huisartsenpraktijk, Radewijnsstraat 2, 8022 BG Zwolle: H. Gerritsen, huisarts; M. Bleumink, huisarts • Correspondentie: h.gerritsen@me.com • Mogelijke belangenverstrengeling: H. Gerritsen is bestuurslid van PalHag (vereniging van kaderhuisartsen palliatieve zorg).

Samenvatting

Gerritsen H, Bleumink M. Opioïdgeïnduceerde hyperalgesie: steeds meer pijn. Huisarts Wet 2014;57(3):148–51.
Opioïdgeïnduceerde hyperalgesie is een toenemende gegeneraliseerde gevoeligheid voor pijn, die wordt veroorzaakt en vervolgens versterkt door opioïden. Een verhoging van de opioïddosering zal de pijn verergeren, met verlies van het antalgische effect. Totdat het mechanisme achter opioïdgeïnduceerde hyperalgesie duidelijk wordt, is dit een klinische diagnose. Juist in de palliatieve fase moet men ervoor waken om deze pijn als refractair symptoom te beschouwen en als zodanig te behandelen. Opioïdgeïnduceerde hyperalgesie is tegen te gaan door de opioïden te combineren met een NSAID, een NMDA-antagonist of een alfa- 2-agonist. Als er reeds sprake is van hyperalgesie en/of allodynie, kan men het best een opioïdrotatie naar methadon toepassen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Huisarts en wetenschap 3/2014 Naar de uitgave

(ver)stand van zaken

MRI-diagnostiek bij rugpijn