Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Uitgave 2/2010

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2010

Opereren in een mijnenveld van emoties

Een therapeutisch proces belicht vanuit de interactionele invalshoek

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2010
Auteurs:
Ayse Dogan, Nele Stinckens

Samenvatting

In dit artikel analyseren we het therapieverloop van een cliënte met borderlinepersoonlijkheidsproblematiek. We richten de focus in hoofdzaak op haar moeilijkheden in het relationeel functioneren, die zich ook herhaaldelijk manifesteren in het therapeutische contact. Volgehouden exploratie en doorwerken van deze moeilijkheden met een authentieke en betrouwbare therapeute heeft een ontmijnend effect: cliëntes gefrustreerde relationele behoeften worden erkend en ingevuld en ze slaagt erin een adaptievere interactiestijl te ontwikkelen. We gebruiken het Leuvens systematisch case study protocol (LSCP) om het therapieverloop systematisch door te lichten en, waar nodig, bij te sturen. Ofschoon dergelijke werkwijze tijdsintensief is en een extra mentale inspanning vraagt van beide partijen is de therapeutische winst groot: het protocol helpt zowel de cliënte als de therapeute om in relatieve rust, veiligheid en voorspelbaarheid het mijnenveld te betreden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2010

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2010 Naar de uitgave

OriginalPaper

Inleiding

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten