Skip to main content
main-content
Top

13-08-2015 | Nieuws

Operatie kromme vinger kan ook bij de huisarts

Mensen die vanwege de ziekte van Dupuytren hun vingers niet meer kunnen strekken, hoeven niet per se naar het ziekenhuis voor een behandeling. Een getrainde huisarts kan de ingreep net zo goed uitvoeren als een plastisch chirurg. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van het Radboudumc dat begin deze maand verscheen in het tijdschrift Huisarts en Wetenschap.

Zowel de operatie als de naaldbehandeling worden standaard uitgevoerd door een plastisch chirurg in het ziekenhuis. Als een gespecialiseerde huisarts de PNF uitvoert, kan dit veel doorverwijzingen naar het ziekenhuis schelen. De zorg wordt hierdoor niet alleen goedkoper, maar ook minder belastend voor de patiënt, blijkt uit het onderzoek van Radboudumc.

De onderzoekers volgden 68 Dupuytren-patiënten die werden behandeld door een huisarts die speciaal getraind is in het uitvoeren van PNF. Zes weken na de behandeling was de kromtrekking van de vingers bij de patiënten gemiddeld met 63 procent afgenomen. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met die van een PNF-behandeling door een plastische chirurg, zoals uit een eerder onderzoek bleek.

"Deze resultaten laten zien dat op korte termijn de behandeling door de huisarts net zo goed is als door een chirurg in het ziekenhuis. We blijven deze patiënten volgen om te zien of dit ook voor de langere termijn geldt", aldus senior onderzoeker Tjard Schermer van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc.

Complicaties

Omdat de PNF een niet-operatieve behandeling is, is deze veel minder ingrijpend dan de in Nederland gebruikelijke operatie. Wel is er een wat grotere kans dat de aandoening op een later moment weer terugkeert. Bij operaties is dit overigens ook een veel voorkomend probleem. De kans op complicaties bij PNF is echter veel kleiner dan bij de operatie.

Het is niet de bedoeling dat alle huisartsen de behandeling kunnen uitvoeren, vindt Arre Bekkering, huisarts in Rheden, die de naaldbehandelingen zelf wel uitvoerde. “ Als een beperkt aantal goed getrainde huisartsen de behandeling beheerst, maakt dat de zorg al een stuk laagdrempeliger en doelmatiger. En dat kan veel verwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen.”

Ga voor het onderzoek naar Huisarts en Wetenschap 8-2015.

Bron: Skipr / Huisarts en Wetenschap

Tip

Lees meer over vinger- en handletsels in Het sport-medisch formularium - een praktische leidraad.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.