Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Artikelen | Uitgave 7/2013

Bijblijven 7/2013

Op weg naar een nieuw model voor communicatie en overdracht in de palliatieve zorg

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 7/2013
Auteur:
Dr. B. Schweitzer
Belangrijke opmerkingen
huisarts, projectleider PaTz, Amsterdam

Samenvatting

In de toekomst van de palliatieve zorg speelt de eerste lijn een belangrijke rol. Kernwaarden binnen de palliatieve zorg zijn de beschikbaarheid van de huisarts voor thuisbezoeken en voor zorg buiten kantooruren; medische competentie en samenwerking met andere professionals; aandacht van de huisarts en continuïteit van zorg. Er is een groeiend besef dat palliatieve zorg steeds meer een zorg in het eindstadium van chronische ziekte is. Dus behalve kankerpatiënten hebben ook patiënten met COPD, hartfalen en dementie palliatieve zorg nodig. Om hierop in te spelen is het PaTz-project ontwikkeld. Hierbij komen huisartsen en wijkverpleegkundigen tweemaandelijks bij elkaar om hun patiënten in palliatieve zorg te bespreken. Daarbij is een deskundige aanwezig. De deelnemers identificeren hun patiënten in de palliatieve fase en houden van hen een Palliatieve Zorg Register bij. Vervolgens wordt voor deze patiënten een zorgplan opgesteld en dit wordt uitgevoerd, waarbij de wensen van de patiënt en diens netwerk centraal staan.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

Bijblijven 7/2013 Naar de uitgave