Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Origineel artikel | Uitgave 5/2009

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 5/2009

Oorlogschirurgie in Kandahar (Afghanistan)

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 5/2009
Auteurs:
R. Leemans, M. van Haeff
Belangrijke opmerkingen
KLTZAR KMR, traumachirurg, Medisch Centrum Leeuwarden

Samenvatting

Het deelnemen aan een chirurgisch team in een hospitaal in Afghanistan is duidelijk anders dan werken in een Nederlands ziekenhuis. Door het klimaat en de beperkte middelen van bestaan is het leven er hard. Door jarenlange oorlog is de infrastructuur grotendeels verwoest.
De confrontatie met zo veel ernstige oorlogsverwondingen, met name bij de Afghaanse burgerbevolking, en het verdelen van de beschikbare middelen op het moment dat de vraag groter was dan het aanbod, maakten ons werk emotioneel zwaar. Ook speelde vermoeidheid ons soms parten. Het bedrijf ging bijna non-stop door met vaak hectische momenten. Ook op de dagen dat we stand-by stonden, werden we vaak geroepen om te helpen.
We hadden echter een heel hecht team, dat vanaf het begin heel goed samenwerkte. De periode in het Role 3-hospitaal in Kandahar was een boeiende tijd waarin we veel hebben geleerd, niet alleen medisch, maar ook als mens.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 5/2009 Naar de uitgave

Editorial

Editorial