Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Artikelen | Uitgave 5/2013

Neuropraxis 5/2013

Ontwikkelingsrisico’s van ‘matig te vroeg’ geboren kinderen

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2013
Auteurs:
Mw. dr. Jorien Kerstjens, prof. dr. Symen Reijneveld, mw. dr. Andrea De Winter, prof. dr. Arend Bos
Belangrijke opmerkingen
Mw. dr. J.M. Kerstjens, kinderarts-neonatoloog, Universitair Medisch Centrum Groningen, Beatrix Kinderziekenhuis;
prof. dr. S.A. Reijneveld, hoogleraar sociale geneeskunde, sociaal-geneeskundige/epidemioloog, Universitair Medisch Centrum Groningen, afdeling Gezondheidswetenschappen;
mw. dr. A.F. de Winter, epidemioloog, Universitair Medisch Centrum Groningen, afdeling Gezondheidswetenschappen;
prof. dr. A.F. Bos, hoogleraar neonatologie, Universitair Medisch Centrum Groningen, Beatrix Kinderziekenhuis.
In Nederland wordt zeven tot acht procent van alle kinderen te vroeg geboren, en 75 tot 85 procent hiervan betreft matig te vroeg geboren kinderen (32-36 weken zwangerschapsduur, matig-vroeggeborenen). Lang is gedacht dat matig-vroeggeborenen geen blijvende gevolgen van hun vroeggeboorte zouden ondervinden, in tegenstelling tot veel te vroeg geboren kinderen (ernstig-vroeggeborenen < 32 weken zwangerschapsduur). Daarom heeft ontwikkelingsonderzoek zich internationaal vooral gericht op de groep ernstig-vroeggeborenen.
De resultaten van het Pinkeltje-onderzoek, een grote Nederlandse prospectieve cohortstudie, laten zien dat 8,3 procent van de matig-vroeggeborenen volgens de Ages and Stages Questionnaire (ASQ) ontwikkelingsproblemen had bij aanvang van school. Voor op-tijd-geboren kinderen was dit 4,3 procent en voor ernstig-vroeggeborenen 14,9%. Ontwikkelingsproblemen betroffen de domeinen fijne motoriek, communicatie en persoonlijk-sociaal functioneren. De relatie tussen afnemende totale zwangerschapsduur (per week tussen 25-36 weken) en kans op ontwikkelingsproblemen op vierjarige leeftijd was exponentieel voor alle onderzochte ontwikkelingsdomeinen, en veranderde niet na correctie voor confounders.
Wat betreft antenatale factoren hingen obesitas van de moeder, intra-uteriene groeiachterstand, mannelijk geslacht en het zijn van meerling samen met ontwikkelingsproblemen voor matig-vroeggeborenen. Wat betreft postnatale factoren was dit alleen hypoglykemie. Daarnaast hadden de matig-vroeggeborenen op zevenjarige leeftijd jaar lagere scores op testen voor performale intelligentie (visuospatieel redeneren) aandacht en executieve functies dan op-tijd-geboren kinderen.
Concluderend verhoogt ook matig (4-8 weken) te vroeg geboren worden het risico op ontwikkelingsproblemen. In absolute aantallen zijn er in Nederland waarschijnlijk minstens twee keer zoveel matig-vroeggeborenen als ernstig-vroeggeborenen die ontwikkelingsproblemen hebben op de leeftijd van vier jaar. De groep van matig-vroeggeborenen verdient meer aandacht dan dat ze tot nu toe heeft gekregen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2013

Neuropraxis 5/2013 Naar de uitgave

Signalement

Signalement

Woorden vooraf

Woorden vooraf