Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Onderzoek | Uitgave 3/2013

Huisarts en wetenschap 3/2013

Online zelfmanagement voor jongeren met astma

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 3/2013
Auteurs:
Noor Rikkers-Mutsaerts, Ans Winters, Moira Bakker, Henk van Stel, Victor van der Meer, Johan de Jongste, Jaap Sont
Belangrijke opmerkingen
E.R.V.M. Rikkers-Mutsaerts,kinderarts pulmonoloog
kinderlongverpleegkundige. Afdeling Medische Besliskunde
associate professor;
longverpleegkundige
Assessment:
assistent professor. Veldhoven Poboz:
huisarts/stafarts astma/COPD
hoogleraar kinderlongziekten. SMASHING: Self Management in Asthma Supported by Hospitals, Internet, Nurses and General practitioners 0 Correspondentie:
nloMogelijke belangenverstrengeling:
het Nederlands Astma Fonds heeft het onderzoek met een subsidie ondersteund.strengeling: het Nederlands Astma Fonds heeft het onderzoek met een subsidie ondersteund.
Dit artikel is een bewerkte vertaling van: Rikker-Mutsaers ER, Winters AE, Bakker MJ. Van Stel HF, Van der Meer V, De Jongste JC, Sont JK; the SMASHING Study Group.
Internet-based self-management compared with usual care in adolescents with asthma: A randomized controlled trial. Pediatr Pulmonol 2012;47:1170-9. Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.

Š

Rikkers-Mutsaerts ERVM, Winters AE, Bakker MJ, Van Stel HF, Van der Meer V, De Jongste JC, Sont JK, SMASHING (Self Management in Asthma Supported by Hospitals, Internet, Nurses and General Practitioners) Onderzoeksgroep. Online zelfmanagement voor jongeren met astma. Huisarts Wet 2013;56(3):106-9.

Doel

Evaluatie van de effectiviteit van zelfmanagement van astma via internet voor adolescenten.

Methode

Adolescenten (12-18 jaar) met persisterend en niet goed gecontroleerd astma namen deel aan een gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek met 1 jaar follow-up. We wezen ze toe aan een internetgroep (n = 46) of een controlegroep (n = 44). Deelname aan de internetgroep betekende wekelijkse monitoring van astmacontrole met een onlinebehandeladvies, daarnaast educatie en coaching door een kinderlongverpleegkundige, in aanvulling op de gebruikelijke zorg. Deelnemers in de controlegroep kregen alleen de gebruikelijke zorg. Uitkomstmaten waren onder andere de astmagerelateerde kwaliteit van leven na 12 maanden, astmacontrole en longfunctie.

Resultaten

Na drie maanden was er bij de internetgroep sprake van een significante, maar niet klinisch relevante verbetering in astmagerelateerde kwaliteit van leven, astmacontrole en longfunctie, in vergelijking met de controlegroep. Na 12 maanden was het verschil op alle parameters niet langer significant.

Conclusie

Zelfmanagement via internet als aanvulling op de gebruikelijke zorg verbetert bij adolescenten met niet goed gecontroleerd astma de astmagerelateerde kwaliteit van leven, astmacontrole en longfunctie na 3 maanden. Op de lange termijn is echter geen toegevoegde waarde meer aantoonbaar.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2013

Huisarts en wetenschap 3/2013 Naar de uitgave