Skip to main content
main-content
Top

25-06-2012 | Nieuws

Online zelfmanagement verlaagt risico op nieuwe vaatziekten

Een online internetpolikliniek, waarbij vaatpatiënten contact kunnen leggen met een gespecialiseerde verpleegkundige, verlaagt de kans op nieuwe vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, dat onlangs gepubliceerd is in het  British Medical Journal.

Aan het onderzoek deden 330 vaatpatiënten van gemiddeld zestig jaar mee. De patiënten hadden vaatproblemen in hart, hersenen of benen. Bij hen waren risicofactoren voor het ontstaan van nieuwe vaatproblemen onvoldoende behandeld. Alle patiënten ondergingen routinecontroles bij hun eigen huisarts of bij een specialist in het UMC Utrecht of het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. De helft van de patiënten deed daarnaast mee in het online zelfmanagementprogramma.

Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers aan het online programma na een jaar veertien procent minder risico liepen op vaatziekten. Bij de online deelnemers verbeterden bovendien het cholesterol en stopten meer patiënten met roken. Via de website kregen de deelnemers inzicht in hun medische gegevens, konden ze e-mailen met een nurse practitioner en kregen ze ondersteuning in zelfmanagement. Patiënten maten thuis zelf hun bloeddruk, gewicht, bloedsuiker en cholesterol en gaven dat via de website door aan het ziekenhuis. Daar verwerkte een gespecialiseerde verpleegkundige de gegevens en gaf individueel leefstijladvies.

 “De gezondheidswinst is bescheiden”, zegt hoofdonderzoeker prof. dr. Frank Visseren van het UMC Utrecht, “maar veertien procent lager risico op het krijgen van een nieuwe ernstige vaataandoening is een mooi resultaat. We tonen daarnaast aan dat online behandeling relatief makkelijk is voor patiënt en dokter en ook nog kosten bespaart. We denken dat een dergelijke internetpolikliniek een nieuwe effectieve, efficiënte en patiëntvriendelijke manier van zorg kan zijn.”

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.