Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | Wetenschappelijk Artikelen | Uitgave 7/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2012

Online video gameverslaving: verkenning van een nieuw fenomeen

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2012
Auteurs:
Antonius J. van Rooij, Tim M. Schoenmakers, Regina J.J.M. van den Eijnden, Dike van de Mheen
Belangrijke opmerkingen
Correspondentieadres
A.J. van Rooij, IVO Addiction Research Institute, Heemraadsingel 194, 3021 DM Rotterdam, tel. 010-4253366, e-mail: rooij@ivo.nl
Steeds vaker spelen Nederlandse jongeren samen met anderen videogames over het internet. Dit is niet altijd zonder risico’s: 3% van de online gamers kan namelijk gezien worden als ‘gameverslaafd’. Ze kunnen er moeilijk mee stoppen, spelen meer dan ze van plan waren, slapen te weinig door het gamen, denken dat ze eigenlijk minder zouden moeten gamen en hun huiswerk lijdt eronder. Vertaald naar alle jongeren gaat het om 1,5% van alle Nederlandse adolescenten tussen de 13 tot en met 16 jaar of 12.000 jongeren. Op basis van deze bevindingen werd een nieuwe vragenlijst ontwikkeld voor het meten van gameverslaving, deVideo game Addiction Test (VAT). De VAT omvat de elementen controleverlies, conflicten, overmatige aandacht, stemmingsbeïnvloeding en onthoudingsverschijnselen. Videogameverslaving hangt samen met verschillende negatieve verschijnselen zoals depressie, eenzaamheid, sociale angst en een meer negatief zelfbeeld. Maar het lijkt er ook op dat het hebben van goede vriendschappen – zowel online als in het echt – mogelijk een beschermende werking heeft.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2012 Naar de uitgave