Skip to main content
main-content
Top

03-01-2011 | Nieuws

Online test spoort ziektes op

Het Bronovo ziekenhuis in Den Haag heeft een online test ontwikkeld, waarmee kan worden gemeten hoe groot de kans is een veel voorkomende aandoening te krijgen. De test bestrijkt de aandoeningen die verantwoordelijk zijn voor zeventig procent van de totale sterfte in Nederland.

De test is het afgelopen jaar getest onder 22 duizend patiënten bij zestien grote huisartsenpraktijken. Van de deelnemers besloot dertig procent vanwege de uitslag naar de huisarts te gaan. Daarvan bleek 38 procent inderdaad meer kans te hebben op nierschade, diabetes of hart- en vaatziekten.

De test kent twee varianten. Een gratis versie en een versie die twintig euro kost. De eerste test alleen op hart- en vaatziekten, nierschade en suikerziekte. De tweede test ook op veelvoorkomende kanker en 25 andere aandoeningen. Het ziekenhuis pleit ervoor de laatste test in de basisverzekering op te nemen.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.