01-02-2012
Online hulp voor kopp-jongeren: Aandacht voor een verborgen doelgroep
Auteurs: Drs. Louisa M. Drost, Roelie-Wieke Postema, Hilde Goeree, Dr. Sjoerd Sytema, Drs. Petra M. A. Windmeijer, Prof. dr. Gerard M. Schippers
Gepubliceerd in: Kind en adolescent | Uitgave 1/2012
Log in om toegang te krijgenshare
DELEN
Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)
-
Optie A:
-
Optie B:Deel de link per e-mail
samenvatting
Het doel van dit onderzoek was na te gaan of met een anoniem online preventieaanbod vanggz Drenthe meerkopp-jongeren werden bereikt dan met de reguliere gespreksgroepen van dezelfde instelling.
Hiervoor werden de gebruikersgegevens van de websiteSurvivalkid.nl vergeleken met gegevens over de groepsdeelname. Ook werden de scores op een screeningslijst voor psychosociale problemen vergeleken met de uitkomsten van een schoolonderzoek. Alle chat- en e-mailberichten werden gescreend op relevantie voorkopp-problematiek.
Met de website werden meer risicojongeren bereikt dan met de groepsbijeenkomsten. Driekwart van de respondenten op de screeningslijst rapporteerde psychosociale klachten. Ten minste 19 procent van de bezoekers zocht actief contact met lotgenoten en/of een preventiewerker.
Het online aanbod maakte ondersteuning mogelijk van jongeren die aangaven problemen te hebben, maar geen of onvoldoende gebruikmaakten van de reguliere hulpverlening. De drempel om goede hulp te zoeken werd via de anonieme online ‘gesprekken’ met een preventiewerker verlaagd.