Skip to main content
Top

05-02-2014 | Nieuws

Online Fysiovoorjou verdient lekker

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het kwik zakt deze winter amper onder het vriespunt, maar desondanks zijn het gure tijden voor fysiotherapeuten. Het KNGF bracht daarom samen met VvAA en De Argumentenfabriek nieuwe inkomstenbronnen voor de beroepsgroep in kaart. Deel 1 in een serie: digitaal werken.

Digitale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch wordt het internet nog niet veel ingezet door fysiotherapeuten. Jammer, want het gebruik van digitale media heeft een aantal belangrijke voordelen, zo blijkt uit het Kaartenboek ‘Toekomstbestendige inkomstenbronnen voor fysiotherapeuten’. Een meer online gerichte werkwijze leidt tot efficiënter en effectiever werken, de behandeling is minder plaatsgebonden, therapeuten kunnen het aantal behandelingen en diensten makkelijk uitbreiden en de reactietijd naar patiënten toe is korter.

 

 

Efficiëntie
Dat is ook de ervaring van Martine Rooth, oprichter van Fysiovoorjou.nl. Ze begon haar bedrijf in april 2013, aanvankelijk naast haar betrekking bij een fysiotherapiepraktijk. “Ik ben begonnen uit frustratie over de huidige praktijkvoering, ik vond dat het efficiënter kon. Naarmate ik meer ging werken en minder tijd had, merkte ik dat er wel degelijk behoefte was aan dit initiatief.” Sinds december is Rooth fulltime met haar bedrijf bezig en ze stuurt nu ook drie freelancers aan. “Ik kan er inmiddels van leven.”
Patiënten vullen online een formulier in over hun klachten zodat de behandelaar beter weet wat er aan de hand is. Daarna kiest de patiënt voor een e-mail-, een webcam- of een telefonisch consult. Met name het e-mailconsult is populair, waarschijnlijk ook vanwege het prijsverschil. Een e-mailconsult bedraagt 12,95 euro. Voor de andere twee vormen betaalt de patiënt 19,95 euro – direct via iDEAL. Rooth sloot bewust geen contracten met verzekeraars.

 

Tarieven
“De tarieven van Fysiovoorjou.nl moeten lager liggen dan die van reguliere praktijken,” zegt Rooth, “anders onderscheiden we ons niet.” De lagere prijs is bedrijfsmatig echter geen probleem. Rooth heeft geen hoge kosten. “Zo huren we geen duur kantoor en hebben we ook geen oefenmateriaal nodig. Soms moeten patiënten wel oefenmateriaal kopen, zoals een trekband.” Patiënten krijgen altijd een pdf met oefeningen toegestuurd en kunnen ook gebruikmaken van het YouTube-kanaal waar Rooth en haar collega’s oefeningen voordoen.
Tot dusver boekt Rooth naar eigen zeggen goede resultaten. Ze heeft meer tijd voor patiënten. Maar de behandeling gaat minder ver; het blijft bij een adviesfunctie en het geven van oefeningen. “We geven veel online bewegingsadvies en we zien veel mensen met beginnende klachten die te gering zijn om ermee naar een gewone praktijk te gaan. Ook wordt de site goed bezocht door Nederlandse expats die niet vertrouwen op de zorg in het land waar ze werken.”

 

Risico’s
De Argumentenfabriek noemt echter ook een aantal risico’s. Zo is de regelgeving over het gebruik van digitale media nog onduidelijk. Daarom spreekt Root regelmatig collega’s die iets vergelijkbaars doen, zoals Defysioonline en Fysio24. Het overleg gaat dan over databeveiliging, maar ook over de omgang met verzekeraars en over boze collega’s die de online werkwijze als een bedreiging zien voor het vak.

 

Huiskamer
Volgens De Argumentenfabriek vraagt het werken met digitale media ook forse investeringen. Dat herkent Rooth echter niet. Omdat ze al enige marketingervaring had, was het bouwen van websites niet nieuw voor haar. Rooth kon de opstart van het bedrijf dus betalen uit eigen zak. Ook merkt ze niet dat de online werkwijze leidt tot minder contact met de patiënt. “Zeker als het consult via de webcam gaat, kijk je soms zo de huiskamer binnen. Niets is persoonlijker dan dat.” Via onlinevoorjou.nl biedt Rooth ook online diensten voor collega’s.

 

Innovatie van ondernemerschap
BSL zal in de komende nieuwsbrieven de richtingen die De Argumentenfabriek schetst verder exploreren. Dan gaat het om de verschillende werkwijzen waarmee fysiotherapeuten hun praktijkvoering kunnen innoveren. Maar ook over het vinden van nieuwe financieringsbronnen.

 

Bron: FysioActueel.nl

 

Tip

Anatomie van het bewegingsapparaat in beeld: de ideale hulp bij de studie van de spieren van het bewegingsapparaat. Het boek biedt ordening bij het leren van de anatomie door vanuit de functie van de musculatuur de anatomie te beschrijven. De aanhechtingen van de spieren, functies en innervatie worden schematisch weergegeven. Daarbij wordt de ligging van de spieren met behulp van ruim 130 fraaie anatomische illustraties duidelijk gemaakt.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Sportfysiotherapie.

Auteur(s): Daan Marselis Beeld: Thinkstock

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.