Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | origineelartikel | Uitgave 1/2013

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 1/2013

Ongekruist bloed in de prehospitale setting

Ervaringen van het helikopter-MMT Nijmegen en outcome bij acht patiënten

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 1/2013
Auteurs:
R.A.B. van der Wal, N. Hoogerwerf
Belangrijke opmerkingen
anesthesioloog/MMT-arts
anesthesioloog/MMT-arts Beide auteurs zijn verbonden aan de, en het helikopter-MMT Lifeliner 3

Samenvatting

Inleiding:

In de prehospitale setting zouden slachtoffers met een verbloedingsshock, bij wie door bijvoorbeeld een beknelling geen scoop and run kan worden uitgevoerd, op theoretische gronden kunnen profiteren van het prehospitaal toedienen van bloedproducten. Daarom is het geven van ongekruist bloed in de prehospitale setting opgenomen in het landelijk protocol van de Mobiele Medische Teams (MMT’s). Omdat de Nederlandse MMT’s geen bloedproducten bij zich hebben, wordt het benodigde bloed betrokken uit het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dit onderzoek is een eerste analyse van de ervaringen met dit protocol, de effectiviteit en de mogelijke complicaties van prehospitale bloedtransfusie.

Methoden:

Uit de database van het MMT Nijmegen werden alle casus geselecteerd die van 2007 tot heden ongekruist bloed hebben ontvangen in de prehospitale setting. De ontvangende ziekenhuizen werden aangeschreven met het verzoek om laboratoriumdata, verkregen bij aankomst van de patiënt in het ziekenhuis, en gegevens over de outcome.

Resultaten:

In de genoemde periode is achtmaal prehospitaal bloed toegediend. In zeven gevallen was er sprake van een slachtoffer met een ernstige beknelling waarvoor een langdurige bevrijding noodzakelijk was in combinatie met een verbloedingsshock. Van deze acht slachtoffers hebben zeven het overleefd. Er zijn geen complicaties gemeld die te wijten zouden zijn aan het gebruik van ongekruist bloed.

Conclusie:

Het toedienen van ongekruist bloed in de prehospitale setting is veilig. Het MMT-protocol prehospitale bloedtransfusie zou mogelijk een zinvolle aanvulling kunnen zijn voor een groep zeer ernstig bedreigde en traumatisch beknelde patiënten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 1/2013 Naar de uitgave

trauma in beeld

Een uitstekende heup