Skip to main content
main-content
Top

19-09-2013 | Nieuws

Onderzoek of fysiotherapeut zich aan richtlijnen houdt

In een nieuw boek zetten professoren Bart Koes en Maurits van Tulder het meest recente bewijs voor de behandeling van lage rugpijn op een rijtje. Volgens de auteurs voldoet de richtlijn. De vraag is of fysiotherapeuten zich eraan houden.

Dat zegt Bart Koes, medeauteur van de tweede druk van het boek Evidence-Based handelen bij lage rugpijn dat is verschenen. Het boek richt zich op behandelaars uit de eerste lijn, waaronder fysiotherapeuten.

Volgens Koes voldoet de KNGF-richtlijn voor de behandeling van lage rugpijn op dit moment aan de meest recente internationale inzichten. Maar het is onbekend in hoeverre behandelaars die richtlijn volgen. Koes: “Daar is nog geen goed monitoringssysteem voor. Dat zouden de verzekeraars of beroepsorganisaties kunnen gaan doen. Het is voor hen belangrijk om te weten of de richtlijnen goed gebruikt worden.”

 

Volgens de auteur is de zoektocht naar subgroepen op dit moment de belangrijkste ontwikkeling bij de behandeling van lage rugpijn. Fysiotherapeuten zien in de dagelijkse praktijk al lang dat de ene patiënt met lage rugklachten de andere niet is. Wetenschappelijk lukt het echter nog niet om patiënten betrouwbaar in subgroepen in te delen. “Nog niet zo lang geleden werd gedacht dat er een hele grote groep mensen was met aspecifieke lage rugpijn. Op die groep mensen werden allerlei behandelingen losgelaten, die vaak maar kortdurend hielpen. Het nieuwe inzicht is dat die mensen allemaal andersoortige klachten hebben, die elk een eigen behandeling behoeven.”

Te denken valt aan bijvoorbeeld fysieke klachten: zoals uitstralende pijn en bewegingsbeperking. Of juist mensen met meer psychologische klachten, zoals patiënten die catastroferen en heel angstig zijn. Koes: “Beide groepen moet je anders behandelen. En in sommige gevallen hoef je zelfs geen behandeling te geven, omdat met eenvoudige pijnstilling en geruststelling de klachten vanzelf over gaan.” Koes adviseert fysiotherapeuten daarom goed te luisteren naar de patiënt die voor hem zit.

(Door Daan Marselis)


Op 4 november a.s. spreken Koes en van Tulder in een web-tv uitzending rondom het thema evidence based handelen bij lage rugpijn. Voor abonnees van BSL Fysiotherapeut Totaal is deze

uitzending gratis. Accreditatie is aangevraagd bij het CKR (2 punten). Meer weten?

 

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.