Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2016 | Artikel | Uitgave 2/2016

Verslaving 2/2016

Onderzoek naar stigmatisering van mensen met een alcohol- of drugsverslaving

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 2/2016
Auteurs:
Leonieke C. van Boekel, Evelien P. M. Brouwers, Henk F. L. Garretsen, Jaap van Weeghel
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is gebaseerd op het proefschrift van Leonieke van Boekel en is een met toestemming van de uitgever gemaakte bewerking van ‘Stigma en verslaving’ (Van Boekel et al. (2015) in van Weeghel et al. (red.) (2015), Handboek destigmatisering bij psychische aandoeningen. Principes, perspectieven en praktijken. Bussum: Coutinho.

Samenvatting

Dit artikel beschrijft een onderzoek waarbij stigmatiserende attitudes ten opzichte van mensen met een alcohol- of drugsverslaving in kaart zijn gebracht. Daarnaast is onderzocht welke percepties men heeft over de gevolgen van stigmatisering voor de hulpverlening en rehabilitatie van mensen met een verslaving. Door middel van vragenlijstonderzoek zijn attitudes in kaart gebracht en met elkaar vergeleken bij de algemene bevolking, huisartsen, hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg, en cliënten in behandeling voor een verslaving. Het blijkt dat mensen met een verslaving veel negatieve reacties oproepen en regelmatig worden gestigmatiseerd. De hoge mate van persoonlijke verantwoordelijkheid (‘eigen schuld’) en de verwachting dat iemand met een verslaving agressief en gevaarlijk is, dragen bij aan stigmatisering. Bij hulpverleners is er ruimte voor verbetering van de attitudes. Voldoende ondersteuning van hulpverleners is van belang om te zorgen dat zij zich competent voelen en met zelfvertrouwen cliënten met een verslaving kunnen ondersteunen of begeleiden. Cliënten ervaren de meeste discriminatie in de directe kring (zoals familie en vrienden) en in relaties. In de behandeling van verslaving dient er voldoende aandacht te zijn voor de rol van stigma en voor de wijze waarop cliënten en hulpverleners hiermee het beste kunnen omgaan.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Verslaving 2/2016 Naar de uitgave

Uitgelezen

Uitgelezen

EditorialNotes

Redactioneel