Skip to main content
main-content
Top

18-06-2013 | Nieuws

Onderzoek naar inzet tolken

De Tweede Kamer wil dat VWS een financiële regeling voor een tolkenvergoeding gaat onderzoeken. GroenLinks en de PvdA hadden hierop aangedrongen. De minister van VWS moet de Tweede Kamer vervolgens bij de Begroting voor 2014 informeren over de uitkomsten van het onderzoek.

De tolkenvergoeding in de zorg is vorig jaar afgeschaft. In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Schippers echter gemeld dat de kwaliteit van de zorg niet negatief wordt beïnvloed door het ontbreken van een tolkenvergoeding. En dat een verschuiving heeft plaatsgevonden naar informele tolken. Zo financiert een aantal zorginstellingen de inzet van tolken uit eigen middelen.

Goede zorgverlening

De KNMG is blij met het komende onderzoek. Volgens de artsenfederatie is het een eerste stap op weg naar een tolkenvergoeding in die situaties waarbij dat voor een goede zorgverlening aan patiënten echt noodzakelijk is. Sinds de afschaffing van de tolkenvergoeding tijdens het vorige kabinet maakt de KNMG zich hard voor het herstel van deze vergoeding. ‘Communicatie zonder taalbarrière tussen arts en patiënt is noodzakelijk voor een goede zorgverlening. Om patiënten goed te kunnen behandelen is het cruciaal dat arts en patiënt elkaar goed begrijpen’, aldus de KNMG.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.