Skip to main content
main-content
Top

17-02-2015 | Nieuws

Mag een verpleegkundige huilen in het bijzijn van een patiënt?

De universiteit van Tilburg doet momenteel onderzoek naar de emotionele betrokkenheid van verpleegkundigen bij patiënten. Er wordt specifiek gekeken hoe vaak verpleegkundigen huilen in het bijzijn van een patiënt.

Verder wordt er onderzocht hoe er op huilen wordt gereageerd. Aan de orde komen overwegingen als: is huilen professioneel, gepast en ethisch? Of ben je niet geschikt voor je werk als je dat doet, en loop je dan ook nog eens een groot risico op een burn-out? Empathie en betrokkenheid of professionele afstandelijkheid? Waar liggen de grenzen?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Chloë Sweerts en Kim Janssens in het kader van hun masterthesis Klinische Psychologie aan de Universiteit van Tilburg en staat onder supervisie van prof. dr. A. Vingerhoets.

Attitude

Verpleegkundigen kunnen online een vragenlijst invullen. Deze start met 6 vragen over algemene gegevens. Vervolgens worden 9 stellingen voorgelegd over de attitude van de verpleegkundigen over huilen tijdens patiëntcontact. Na deze vragen is er de keuze om mee te doen aan een vervolgonderzoek dat uitgebreider ingaat op dit thema. Het onderzoek is anoniem.

 

Klik hier voor de vragenlijst

 

Bij vragen of opmerkingen, mail onderzoeknaarhuilen@outlook.com.

 

Zie ook het boek Diversiteit in de verpleegkunde

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.