Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

23-03-2016 | Onderzoek | Uitgave 2/2016

Podosophia 2/2016

Onderzoek naar het effect van littekenbehandeling op houding, gemeten middels voetdruk

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 2/2016
Auteurs:
Tom Van Dijck, Zoë Braal

Samenvatting

De gevolgen van het litteken na een keizersnede worden onderschat, terwijl een keizersnede tegenwoordig zo vaak wordt toegepast. Adhesievorming na een grote operatie zoals de keizersnede komt vaak voor en leidt tot veel klachten. Op grond van de literatuur bestaat het vermoeden dat deze adhesievorming kan leiden tot houdingsverandering en bewegingsbeperking door de veranderde spanning in de fascie ter plaatse van het litteken. In dit onderzoek is nagegaan wat het effect op de houding is van het manueel behandelen van een verkleving van het litteken in de buikwand na een keizersnede. Aangezien de voet de basis is van de ondersteuning van het lichaam en plantaire druk verdeelt in relatie tot houdingsdeviaties, is dit effect nagegaan met voetdrukmetingen.
Voor zover bekend is hier niet eerder onderzoek naar gedaan. In dit onderzoek is een eerste aanzet gegeven voor het nader exploreren van de relatie tussen littekenbehandeling na keizersnede en houdingsverandering om de klachten van de vrouwen na een keizersnede te helpen verminderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Podosophia 2/2016 Naar de uitgave

Biomechanica en Bewegingsanalyse

Waarom de m. tibialis anterior zo sterk is