Skip to main content
main-content
Top

06-11-2014 | Nieuws

Onderzoek naar diagnostiek in de fysiotherapie gewenst

Fysiotherapeuten hebben wel aandacht voor diagnostiek, maar voor onderzoek hiernaar is moeilijk financiering te vinden. Arianne Verhagen pleit daarom voor onafhankelijke financiering van dergelijk onderzoek door ZonMw.

 

Voor fysiotherapeuten ligt de nadruk primair op handelen, stelt Arianne Verhagen. Zij is universitair hoofddocent en projectleider bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van Erasmus MC in Rotterdam, maar is van huis uit zelf ook fysiotherapeut, manueel therapeut en klinisch epidemioloog. ‘De fysiotherapeut is goed opgeleid om aandacht te besteden aan diagnostiek en doet dit in de praktijk natuurlijk ook, maar de evidence eronder is niet zo sterk ontwikkeld. Bovendien willen patiënten die bij de fysiotherapeut komen niet alleen weten wat ze mankeren, maar vooral ook hoe ze ervan af kunnen komen. Dus stelt de fysiotherapeut een praktische werkdiagnose op waarin de focus op behandelen ligt. Op zich is dat ook geen probleem, want de wens van de patiënt tot een specifieke diagnose kan tot schijnzekerheid leiden omdat de fysiotherapeut niet altijd weet wat precies de achterliggende oorzaak is van een klacht van het bewegingsapparaat. De behandeling is ook deels trial and error. Maar dat is niet specifiek voor de fysiotherapie zo, dit geldt vaker in de eerste lijn. Ook het feit dat er niet zo veel evidence is, is niet kenmerkend voor de fysiotherapie. Kijk je naar de DSM V voor psychische klachten, dan zie je dat daaraan ook niet zoveel evidence ten grondslag ligt.’

‘Het zou een goede ontwikkeling zijn als er wat meer focus kwam op de onderbouwing van de diagnostiek, omdat dit de waarde van het vak van de fysiotherapeut kan versterken’

Toch zou het een goede ontwikkeling zijn als er wat meer focus kwam op de onderbouwing van de diagnostiek, stelt Verhagen, omdat dit de waarde van het vak van de fysiotherapeut kan versterken. ‘Voor fysiotherapeuten heeft het onderwerp wel de aandacht, maar dit geldt ook voor veel andere onderwerpen binnen het vakgebied’, zegt ze. ‘Het is dus moeilijk er financiering voor te krijgen. Daarom pleit ik ook voor door ZonMw gefinancierd onderzoek. Dit is een onafhankelijke partij, dus hierbij ligt het risico van belangenverstrengeling minder voor de hand dan wanneer onderzoek door de industrie financieel mogelijk zou worden gemaakt. Natuurlijk is er binnen de fysiotherapie zelf ook een fonds voor onderzoek, maar het probleem is dat er veel meer aanvragen voor onderzoekssubsidie zijn dan dat er geld is. En er zijn veel andere aandachtsgebieden die om de aandacht strijden, en die interessanter gevonden worden dan diagnostiek. Een nieuwe behandelmethode, waaraan ook nog eens een app kan worden gekoppeld, spreekt natuurlijk veel meer tot de verbeelding dan validering van de diagnostiek.’

 

Bron: FysioActueel.nl

Tip

Meer over diagnostiek? Op zaterdag 13 december 2014 vindt in Utrecht het congres Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat plaats. Tijdens dit congres wordt besproken wat de wetenschappelijke onderbouwing is van veelgebruikte diagnostische tests (anamnese en lichamelijk onderzoek) en wat dit betekent voor uw dagelijkse praktijk. Ga voor meer informatie naar Congres Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat.

 

Deelname aan het symposium is gratis voor abonnees BSL Fysiotherapie Totaal. Heeft u nog geen abonnement? Ga dan snel naar BSL Fysiotherapeut Totaal en maak voor € 150,- per jaar gebruik van alle bij- en nascholingen en neem bovendien kosteloos deel aan het congres.

 

Accreditatie is in aanvraag bij CKR (KNGF) voor de registers algemeen, kinder, sport, psychosomatiek, bekken en geriatrie.

 

Verder lezen over diagnostiek:

  • Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat (verwacht rond december 2014)
    Dit boek geeft een overzicht van de wetenschappelijke onderbouwing van de anamnese, het lichamelijke onderzoek, specifieke testen en beeldvormend onderzoek bij patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Auteur(s): Frank van Wijck Beeld: Thinkstock

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.