Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2007 | Artikel | Uitgave 1/2007

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2007

Onderzoek en psychotherapie (serie): Is gangbare zorg net zo effectief als getrapte zorg voor mensen met angst- en stemmingsstoornissen?

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2007
Auteurs:
A. Van Straten, J. Meeuwissen, B. Tiemens, L. Hakkaart, W. A. Nolen, M. C. H. Donker
Belangrijke opmerkingen
dr. a. van straten, universitair docent, werkzaam bij de Vrije Universiteit Amsterdam, afdeling Klinische psychologie, tevens werkzaam bij het Trimbos-instituut, Utrecht;
drs. j. meeuwissen, onderzoeker, is eveneens werkzaam bij het Trimbos-instituut;
dr. b. tiemens, hoofd programma Wetenschappelijke kennis, is werkzaam bij het Gelderse Roos-instituut voor professionalisering (GRIP) te Renkum;
dr. l. hakkaart, onderzoeker, is werkzaam aan het institute for medical technology assessment (iMTA), Erasmus UMC, Rotterdam;
prof. dr. w.a. nolen is hoogleraar psychiatrie, in het bijzonder emotionele stoornissen, aan het UMC Groningen;
prof. dr. m.c.h. donker is hoogleraar volksgezondheidsbeleid aan het Erasmus UMC.
Correspondentieadres: Dr. A. van Straten, Faculteit der psychologie en pedagogiek, afdeling Klinische psychologie
Vrije Universiteit, Van der Boechorststraat 1, 1081 BT Amsterdam.
E-mail: a.​van.​straten@psy.​vu.​nl
Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw (project 9605011) en SBWOGG, een onafhankelijke stichting die de hoogleraarstoel van prof. dr. M. Donker beheerde ten tijde van het onderzoek. We bedanken Brigitte Schaefer voor de coördinatie van het datamanagement en Jos Twisk voor zijn hulp bij de statistische analyses.
Stepped care versus matched care for mood and anxiety disorders: a randomised trial in routine practice
Many different types of treatment are applied in Dutch mental health care. Most of the time, a multidisciplinary team decides which of those treatments is given, taking into account the specific characteristics of the client. It is hypothesized that this matching of client and therapy is more effective than initially giving everyone the same treatment, as is common in stepped care. In our study we tested this hypothesis by comparing matched care with either Brief Therapy or Cognitive Behaviour Therapy, both as first steps in a stepped care approach. The results indicate that matched care is as effective as stepped care. However, in stepped care these treatment results are obtained with a smaller number of sessions.

Abstract

In de GGZ worden veel verschillende therapieën toegepast. Gangbaar is dat een multidisciplinair intaketeam een behandeling indiceert op basis van de kenmerken van de cliënt en diens klachten. Verondersteld wordt dat deze ‘matching’ van cliënt en behandeling effectiever is dan een aselectere toewijzing van zorg zoals gangbaar in de ‘getrapte zorg’ (stepped care). In dit artikel wordt deze veronderstelling onderzocht door een matched care-toewijzing te vergelijken met enerzijds een vijf-gesprekkenbehandeling en anderzijds cognitieve gedragstherapie, als eerste stappen van een stepped care-aanpak. De resultaten laten zien dat matched care en stepped care even effectief zijn, maar met stepped care worden deze behandelresultaten behaald in een geringer aantal sessies.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2007

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2007 Naar de uitgave

Mededeling

Mededeling

Inleiding

Inleiding