Skip to main content
Top

2006 | hbo | Boek

Onderzoek en behandeling van de hand – het polsgewricht

Redacteuren: Koos van Nugteren, Dos Winkel

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Orthopedische Casuïstiek

insite
ZOEKEN

Over dit boek

De menselijke hand bedient tegenwoordig de meest veelzijdige apparaten en machines. Er worden daarbij handelingen uitgevoerd die tot voor kort in de evolutie van de mens niet voorkwamen. Dit heeft ertoe geleid dat bepaalde hand– en polsklachten sterk toenamen met als gevolg: een grote economische impact op kosten van de gezondheidszorg en uitkeringstelsels. Met de komst van computers zijn termen ontstaan als RSI en work related wrist problems; dit zijn klachten als gevolg van werkgerelateerde belastingen. De weefselspecifieke oorzaak wordt vaak niet gevonden. Toch kan sprake zijn van een duidelijk orthopedisch probleem.

Dit boek geeft een overzicht van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen van het polsgewricht. Twaalf casuïstiekbeschrijvingen geven een concreet beeld van de klachten, symptomen, diagnostiek en therapeutische mogelijkheden bij patiënten met polsklachten. Relevante achtergrondinformatie wordt uitgebreid besproken en is gebaseerd op actuele wetenschappelijke inzichten.

De tekst is rijk geïllustreerd met educatieve tekeningen en foto's.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Samenvatting
Het polsgewricht begint proximaal bij het distale uiteinde van de radius en eindigt distaal ter hoogte van de ossa metacarpalia. Het is een zeer complex gewricht waarin veel botstukken ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
Koos van Nugteren
1 Sinds enkele maanden bestaande nachtelijke paresthesieën in de linkerhand bij een 45-jarige vrouw
Samenvatting
Bij een 45-jarige vrouw traden geleidelijk paresthesieën op in de duim en wijsvinger van de linkerhand. Aanvankelijk alleen bij wat zwaardere huishoudelijke werkzaamheden, zoals ramen lappen en het uitwringen van de zeem. Na enkele maanden werd zij soms ook ’s nachts wakker wegens een ‘slapende’ hand.
Frederik Verstreken
1a Addendum: het carpaletunnelsyndroom
Samenvatting
Het carpaletunnelsyndroom omvat een complex van verschijnselen die het gevolg is van compressie van de n. medianus in de carpale tunnel. Deze compressie kan vele oorzaken hebben en men dient dan ook alert te zijn op ‘veroorzakende’ nevenpathologie. Wanneer geen nevenaandoeningen worden gevonden spreekt met van een idiopathischcarpaletunnelsyndroom.
Koos van Nugteren
1b Addendum: het ganglion van de pols
Samenvatting
Goedaardige tumoren worden in het gebied van de pols regelmatig gezien. Ze vormen een frequente oorzaak van pijn en verlies van mobiliteit en kunnen, afhankelijk van de lokalisatie ervan, een carpaletunnelsyndroom veroorzaken.
Koos van Nugteren
2 Een 34-jarige man met pijn aan de radiale zijde van de pols na een val op de uitgestrekte linkerhand
Samenvatting
Tijdens een partijtje voetbal met zijn beide zoontjes struikelde een 34-jarige man, stukadoor van beroep, en ving zich op met zijn uitgestrekte linkerhand. Hierbij onderging zijn pols een geforceerde hyperextensie. Er was onmiddellijk pijn aan de radiale zijde van de pols en in de loop van de dag ontstond een tamelijk sterke zwelling, vooral aan de radiale zijde.
Frederik Verstreken
2a Addendum: fractuur van het os scaphoideum en haar complicaties
Samenvatting
De meest voorkomende fractuur in de carpus van de hand is die van het os scaphoideum.
Koos van Nugteren
3 Pijn in de pols na een motorongeval bij een 24-jarige vrouw
Samenvatting
Bij een gevaarlijke kruising werd een 24-jarige vrouw aangereden door een politieauto (!). Zij reed op een crossmotor, maar kon met een forse ruk aan haar stuur nog net voorkomen dat zij viel. De politieauto had geen voorrang en de agent die de wagen bestuurde was dan ook zeer opgelucht dat het ongeval zo goed afliep. Behalve geringe materiële schade aan de motor had de vrouw vooral pijn aan de rechterpols, acuut ontstaan tijdens het geven van de ruk aan het stuur. Patiënte werd door een agent naar het ziekenhuis gebracht, terwijl een andere agent zich over de motor ontfermde.
Frederik Verstreken, Dos Winkel
4 Jarenlang bestaande ernstige polsklachten bij een 49-jarige havenarbeider
Samenvatting
‘Ooit’ viel een zak meel vanuit een hijskraan op de rechterhand van een nu 49-jarige havenarbeider. Hij had geen idee hoeveel jaar geleden dat was gebeurd, maar in elk geval tien jaar of langer. Ondanks de hevige pijn bleef hij zijn zware werk voortzetten, bang dat hij anders zijn job zou verliezen ... In de loop van de tijd werden de klachten wel iets minder, maar patiënt bleef toch veel last houden. Door allerlei ‘handontlastende trucjes’ te bedenken kon hij dan toch doorwerken.
Dos Winkel
5 Hevige pijn in de pols bij een 26-jarige man, als gevolg van een hyperextensietrauma tijdens een volleybalwedstrijd
Samenvatting
Tijdens een wedstrijd werd een smash door een 26-jarige volleyballer zodanig geblokkeerd dat de rechterpols een hyperextensietrauma onderging. Op dat moment hoorde hij een krak en er ontstond hevige pijn en vrijwel direct een forse zwelling. Verder spelen was onmogelijk en de man bezocht de eerstehulpafdeling van ons ziekenhuis. Conventioneel röntgenonderzoek toonde op dat moment geen bijzonderheden. Patiënt kreeg een drukverband en pijnmedicatie en er werd een afspraak gemaakt voor een consult de volgende dag bij onze dienst.
Frederik Verstreken
5a Addendum: ‘Dorsal Intercalated Segment Instability’ (DISI-instabiliteit)
Samenvatting
Een disi-deformiteit wordt gekenmerkt door een verstoring van de samenhang tussen het os scaphoideum en het os lunatum, die resulteert in een standsverandering van de beide carpalia ten opzichte van elkaar.
Koos van Nugteren
6 Een 37-jarige man met sinds drie maanden bestaande pijn in de linkerpols
Samenvatting
Zonder een duidelijk aanwijsbare oorzaak kreeg een 37-jarige vertegenwoordiger van een farmaceutische industrie geleidelijk pijn in zijn linkerpols. De pijn ontstond vooral tijdens belaste bewegingen, zoals tijdens het fitnessen bij push-ups met de pols in maximale extensie. Ook het optillen van zware voorwerpen was pijnlijk.
Frederik Verstreken
6a Addendum: lunatomalacie (ziekte van Kienböck)
Samenvatting
Lunatomalacie is avasculaire botnecrose van het os lunatum . Het necrotiserende botweefsel wordt na verloop van tijd vervangen door zachter fibreus weefsel. Tijdens dit proces verandert het os lunatum van vorm. De aandoening wordt vooral gezien bij adolescenten; vaker bij mannen dan bij vrouwen.
Koos van Nugteren
7 Pijn aan de ulnaire zijde van de rechterpols, vooral tijdens tennissen, bij een 46-jarige vrouw
Samenvatting
Ruim een jaar geleden ontstonden bij een nu 46-jarige vrouw klachten van de rechterpols. Een mogelijke oorzaak van de klachten kon patiënte niet aanwijzen. Zij speelde tennis en de pijn ontstond vooral tijdens de forehandslag. Zij had voordien haar slagtechniek niet veranderd, speelde niet met een nieuw racket of een nieuwe bespanning en ook niet met een ander merk tennisbal.
Frederik Verstreken
7a Addendum: de kwetsbaarheid van het Triangulaire Fibrocartilagineuze Complex (TFCC)
Samenvatting
De discus tussen ulna en carpus maakt deel uit van het Triangulaire Fibrocartilagineuze Complex, ook wel tfc-complex of tfcc genoemd.
Koos van Nugteren
7b Addendum: juxta-articulaire botcysten
Samenvatting
Botcysten zijn geen echte tumoren maar zich uitbreidende laesies in botweefsel waarbij zich een holte (cyste) vormt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de aneurismatische botcyste, de solitaire botcyste en de juxta-articulaire botcyste.
Koos van Nugteren
8 Hevige pijn in de rechterpols bij een 28-jarige vrouw, die met golfen in de grond had geslagen
Samenvatting
Na een slag in de grond tijdens golfen kreeg een 28-jarige vrouw hevige pijn in de rechterpols. De rechtshandige vrouw kon onmogelijk verder spelen en gedurende enkele uren nam de pijn alleen nog maar toe. Doordat het ongeval op een zaterdag plaatsvond, moest patiënte twee dagen wachten voordat zij haar huisarts kon bezoeken. Deze constateerde de ‘gebruikelijke kneuzing’ en adviseerde haar te stoppen met golfen, want daarvoor was zij immers nog veel te jong! ...
Frederik Verstreken
9 Een 22-jarige kogelstoter met chronische pijn aan het dorsale aspect van de pols
Samenvatting
Geleidelijk ontstonden klachten van de pols bij een toen 20-jarige kogelstoter. Het betrof zijn rechterpols en de klachten traden vooral op in de voorbereidingsfase van het stoten, waarbij de 7,25 kilo zware kogel boven het hoofd gehouden wordt, de elleboog licht gebogen is en de pols zich in maximale extensie bevindt.
Dos Winkel
10 Chronische bewegingsafhankelijke pijn aan de ulnaire zijde van de pols bij een 62-jarige man
Samenvatting
Sinds ongeveer vier jaar had een 62-jarige rechtshandige tuinman last van de ulnair-volaire zijde van zijn rechterpols. De pijn was vooral bewegingsafhankelijk, maar de laatste maanden had hij ook regelmatig ’s nachts pijn. Voor zover patiënt wist, was er nooit eerder een relevant trauma van zijn pols geweest.
Frederik Verstreken
Nawerk
Meer informatie
Titel
Onderzoek en behandeling van de hand – het polsgewricht
Redacteuren
Koos van Nugteren
Dos Winkel
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7025-2
Print ISBN
978-90-313-4876-3
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7025-2