Skip to main content
Top

06-09-2018 | Nieuws

Onderzoek botvervangers die tegelijkertijd kankercellen verwijderen

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Vanaf oktober 2018 gaat de sectie implantologie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) onderzoek doen naar een botvervanger, die tegelijkertijd lokaal kankercellen kan verwijderen. Het ACTA heeft daartoe een onderzoeksubsidie ontvangen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).


Jaarlijks zijn er veel kankerpatiënten die lijden aan tumoren en/of metastases in of rondom het bot. De botvervanger CurCaP zou voor deze mensen een uitkomst kunnen zijn.

Bij een operatieve verwijdering van een tumor, waarbij bot verloren gaat, blijven vaak kankercellen achter in het resterende bot. Kankercellen in het bot zijn meestal resistent tegen chemotherapie, zodat naarstig gezocht wordt naar een behandelmethode waarbij ook die laatste cellen definitief verwijderd kunnen worden.

Door een botvervanger tegelijkertijd te laten fungeren als transporteur van een geneesmiddel tegen kanker kunnen twee vliegen in één klap geslagen worden: verloren gegaan bot wordt vervangen en de overgebleven kankercellen worden geëlimineerd.

CurCaP kan die oplossing mogelijk bieden. Deze botvervanger bevat de stof curcumine, dat bekend staat om zijn ontstekings- en tumorremmend vermogen.

Tijdens de botregeneratie worden de geïntegreerde nanodeeltjes curcumine langzaam en lokaal vrijgegeven in het botweefsel om daar de kankercellen te verwijderen. Het klinkt als het ei van Columbus. Of het materiaal ook daadwerkelijk doet wat het belooft, moet blijken in het onderzoek dat in oktober van start gaat.

Dan wordt het middel CurCaP verder onderzocht en getest. Daartoe werken wetenschappers van het ACTA (dr. Yuelian Liu, prof. Daniel Wismeijer en dr. Gang WU) samen met wetenschappers van de South China University of Technology (SCUoT). 

Bron: ACTA

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.