Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

01-11-2016 | Ondervoeding

Ondervoeding: grijp in voor het te laat is

Auteur: Aliëtte Jonkers

Gepubliceerd in: Nursing | Uitgave 11/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een groot deel van de oudere patiënten komt ondervoed het ziekenhuis binnen, of raakt ondervoed tijdens de opname. Aandacht voor dit onderwerp blijft dus hard nodig. Een nieuwe definitie en indeling reiken handvatten aan om ondervoeding beter in kaart te brengen.
Literatuur
1.
go back to reference Stratton RJ, Green CJ, Elia M. Diseaserelated malnutrition: An evidence based approach to treatment. Wallingford, Oxon.: CABI Publishing. 2003. Stratton RJ, Green CJ, Elia M. Diseaserelated malnutrition: An evidence based approach to treatment. Wallingford, Oxon.: CABI Publishing. 2003.
3.
go back to reference Kruizenga H, van Keeken S, Weijs P et al. Undernutrition screening survey in 564,063 patients: patients with a positive undernutrition screening score stay in hospital 1.4 d longer. Am J Clin Nutr. 2016 Apr;103(4):1026–32.CrossRefPubMed Kruizenga H, van Keeken S, Weijs P et al. Undernutrition screening survey in 564,063 patients: patients with a positive undernutrition screening score stay in hospital 1.4 d longer. Am J Clin Nutr. 2016 Apr;103(4):1026–32.CrossRefPubMed
4.
go back to reference Defloor T, Grypdonck M, Bocquaert I. Inventarisatie van ondervoeding bij geriatrische patiënten verblijvend op geriatrische afdelingen van acute ziekenhuizen. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, 2007. Defloor T, Grypdonck M, Bocquaert I. Inventarisatie van ondervoeding bij geriatrische patiënten verblijvend op geriatrische afdelingen van acute ziekenhuizen. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, 2007.
5.
go back to reference Hinke Kruizenga is tevens hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek. Hinke Kruizenga is tevens hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek.
6.
go back to reference Jonkers-Schuitema J. Klos, M. Kouwenoord-Rixtel, K. et al. Dieetbehandelrichtlijn ondervoeding. Rotterdam: 2010 Uitgevers. Jonkers-Schuitema J. Klos, M. Kouwenoord-Rixtel, K. et al. Dieetbehandelrichtlijn ondervoeding. Rotterdam: 2010 Uitgevers.
10.
go back to reference Cederholm T, Bosaeus I, Barazzoni R, e.a. Diagnostic criteria for malnutrition – An ESPEN consensus statement. Clin Nutr 2015;34(3):335–40.CrossRefPubMed Cederholm T, Bosaeus I, Barazzoni R, e.a. Diagnostic criteria for malnutrition – An ESPEN consensus statement. Clin Nutr 2015;34(3):335–40.CrossRefPubMed
11.
14.
go back to reference Dierickx K, Milisen K. Effect van patiëntgerichte verpleegkundige zorg op de voedingstoestand van geïnstitutionaliseerde ouderen: een systematische review. Verpleegkunde, 2002, 17, 4: 186–198. Dierickx K, Milisen K. Effect van patiëntgerichte verpleegkundige zorg op de voedingstoestand van geïnstitutionaliseerde ouderen: een systematische review. Verpleegkunde, 2002, 17, 4: 186–198.
Metagegevens
Titel
Ondervoeding: grijp in voor het te laat is
Auteur
Aliëtte Jonkers
Publicatiedatum
01-11-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Nursing / Uitgave 11/2016
Print ISSN: 1381-5911
Elektronisch ISSN: 2468-1431
DOI
https://doi.org/10.1007/s41193-016-0184-1